BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsebtolvajok vadásznak értékeinkre, így védekezzünk nyaraláskor

Akár itthon vagy turistaként külföldön, a nyári időszakban sokkal többen mozdulnak ki otthonról, mint a hidegebb hónapokban. Ahol sok ember van, ott bizony megjelennek a zsebtolvajok is. Legyen az séta, étterem, bevásárlóközpont vagy épp strandolás. A kellemes élményeket azonban pillanatok alatt bosszankodássá teheti az, ha valakit meglopnak. Érdemes inkább a lopások megelőzésére figyelni – mondta az ORFK munkatársa.

A zsebtolvajok többnyire a zsúfolt helyeken, bevásárlóközpontokban vagy tömegközlekedési eszközökön aktívak, de egy kiülős teraszon is gyorsan lekapják a szék háttámlájára akasztott táskát. Gyakoriak ott, ahol sok ember van egymás mellett, sorban állnak vagy a testi érintkezések is megjelennek – fogalmazott Varga Balázs rendőr alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa.

Zsebtolvajok
Zsebtolvajok: figyelni kell az értékekre / Fotó: Shutterstock

A zsebtolvajlási technikák nagyjából ugyanazok, vagy legalábbis hasonlók mindenhol a világon. Ki lehet kapcsolódni itthon is, de turistaként bárhol, bármerre érheti bosszúság az embereket. Olaszország és Franciaország vezeti a zsebtolvajlás listáját, a top tízben Magyarország nincs benne.

Itthon a legtöbb zseblopás Budapesten történik, ezt követően inkább a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken jellemző nagyobb számban. 

A leggyakrabban tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, azok étkezőrészein, valamint sorban állás közben fordulnak elő lopások

– mondta Varga Balázs. 

Olyan helyeken, ahol viszonylag sok ember testközelben tartózkodik egymás mellett, vagy akár a testi érintkezések is megjelennek.

Zsebtolvajlás évente

  • 2024. júliusig 1-jéig – 1258-szor
  • 2023-ban – 1907-szer 
  • 2022-ben – 2051-szer

A rendőrségnek van egy speciális csapata, és azokon a helyeken, ahol gyakori a lopás, rendszeresen jelen vannak. Étteremben vagy teraszos vendéglátóhelyeken jellemző, hogy leülnek a turisták, a családok ebédelni, közel vannak az asztalok, a székek is egymáshoz, és ha már a székre teszi vagy akasztja valaki a táskáját, ahhoz könnyen hozzá lehet férni egy másik asztaltól – hozta fel példaként az alezredes.

A tömegközlekedési eszközökön történő akciók előtt jellemző a figyelemelterelés. Például a buszon lopás alkalmával gyakori, hogy hangoskodással, veszekedéssel vonják el az utazók figyelmét, miközben a gyanútlan utast egy másik cimbora meglopja. 

Jellemző, hogy kikapják vagy levágják a táskát a tulajdonos kezéből, válláról, a következő megállónál pedig már szaladnak is le a járműről. 

Ilyen esetekben felderítés szempontjából a rendőrségnek nagy segítség, ha van szemtanú, valamint a térfigyelő kamerák is sokat látnak. Akár az elkövetők mozgásterének megfigyelése szempontjából, ha rekonstruálni kell az esetet. Az elkövetők arcát is fel lehet ismerni, valamint azt is, hogy merre ment, hiszen a sértett általában nem látja ezt – fejtette ki az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa.

Az utcákon, a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön van a legtöbb kihelyezett térfigyelő kamera. Ezek és a szemtanúk segítségével többnyire gyorsan felderítik az eseteket a helyszíni rendőrök.

A sértettek életkorát nem nagyon lehet bekategorizálni. Természetesen a veszélyeztetettebb kategória mindig a gyermekek és az idősebb emberek. Az utóbbiak azért gyakoribbak, mert nagyobb érték náluk lehetséges, valamint a reakcióidejük is gyengébb az egészségi állapotukból vagy a korukból adódóan. 

Inkább a védekezésre kell koncentrálni

  • Éttermekben, étkezőhelyeken soha ne akasszuk a székre a táskát!
  • Tömegközlekedési eszközökön mindig ölben vagy magunk előtt legyen a táska, a hátizsákot is meg kell fordítani, hogy elöl lógjon a mellkason!
  • A látható ékszereket javasolt eltakarni!
  • Utcán sétálva turistaként is, a táskát mindig a test előtt kell tartani!

A TikTokon megjelent egy videó, amely bemutatja, hogyan érdemes még vigyázni a táskára, miközben valaki önfeledten beszélget vagy épp élvezi az ízeket.

@annreimann02 We‘re just girls @alina💫 @emy @Lydia Schmidt #fy #foryou #barcelona #safety ♬ Just A Girl - No Doubt

 

A zsebtolvajok számára speciális, sok embert vonzó helyszínek lehetnek még nyári időszakban a strandok. A fürdőhelyek nem nagyon vannak bekamerázva, leginkább csak a bejárataik. A nem fizetős természetes vizű strandoknál pedig semmilyen biztonsági rendszer nincs. Az alezredes kifejtette: bármennyire is kitett és kiszolgáltatott helyszínek a fürdőzőhelyek, elenyésző a strandi lopások száma Magyarországon.

Strandi lopások az elmúlt években

Zárt strand, fizetős, épített medencével

  • 2024. július 1-jéig – 29-szer
  • 2023-ban – 65-ször
  • 2022-ben – 73-szor

Fizetős, természetes vizű strand (Balaton, Velence, Tiszta)

  • 2024 július 1-jéig – 5-ször
  • 2023-ban – 22-szer
  • 2022-ben – 20-szor

Nem fizetős természetes vizű strand (bányatavak, folyók)

  • 2024 július 1-jéig – 3-szor
  • 2023-ban – 68-szor
  • 2022-ben – 63-szor

Senki ne gondolja azt, hogy ha egy törülközővel letakarja a kint hagyott táskáját a strandon vagy a fürdőhelyen, akkor attól az biztonságban is van. A zárt fürdőhelyek többnyire rendelkeznek értékmegőrzővel, ezért érdemes azokat használni

– hangsúlyozta Varga Balázs.

A biztonsági kamerák hiánya miatt nem javasolt nagyobb értéket képviselő tárgyakat vinni – sok pénz, ékszer, óra, laptop – a strandokra, hiszen hiányosak a bizonyításhoz szükséges eszközök, és a tolvaj öt perc alatt kényelmesen tud távozni is – tette hozzá.

Ha bűncselekmény áldozatává vált, kérik, hogy mielőbb tegyen feljelentést a rendőrség 112-es segélyhívó számán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.