BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A formatervezésben is szerepet kap a Magyar Divat & Design Ügynökség

A Magyar Divat & Design Ügynökség feladatköre 2024 augusztusától kibővül a Magyar Formatervezési Tanáccsal kapcsolatos feladatok ellátásával. A kreatíviparágak fejlesztése céljából az állami infrastruktúra működésének és hatékonyságának növelése érdekében vált indokolttá a koordinált irányítás. Az ügynökség célja, hogy a formatervezési tanács szakmai színvonalát megtartva, azt biztos szakmai alapokra építve újragondolja, hogy a kreatívipari szinergiák hatékonyabb kihasználásával miként támogassa a gazdasági teljesítmény fokozását.

Jogszabályban meghatározott közfeladatai, jelentős kapcsolati hálója, illetve a divat- és kreatívipari beágyazottsága indokolja, hogy a magyar formatervezés és dizájn első számú tanácsadó testületéhez, valamint annak rendezvényeihez és díjaihoz kapcsolódó feladatokat a jövőben a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) lássa el. A továbbiakban a Magyar Formatervezési Tanács részt vesz a hazai kreatívipar fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia kidolgozásában és végrehajtásában. A tanácsadó testület elnöke az MDDÜ vezérigazgatója, a tanács tagjait az MDDÜ vezérigazgatója kéri fel és nevezi ki határozott időre – közölte az ügynökség. 

 2023-as 360 Design Budapest kiállításról Fotó:  HFDA / The Sparkle Content
Nagy sikere volt a múlt évben a 360 Design Budapest kiállításnak / Fotó HFDA / The Sparkle Content

„Azzal, hogy a Magyar Formatervezési Tanács működtetése az MDDÜ feladatai közé kerül, sokkal hatékonyabban tud hozzájárulni a hazai kreatívipari ökoszisztéma megszilárdításához. Összességében a hazai kreatívipar erősebb, versenyképesebb, fenntarthatóbb és ellenállóbb lehet, ezzel hozzájárulva a gazdaság és a kultúra fejlődéséhez” – emelte ki Jakab Zsófia a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója.

A Magyar Formatervezési Tanács általános feladatai mellett a legnagyobb országos eseménye, a Budapest Design Week (BDW), valamint a testület által adományozott díjak rendszere is újragondolásra kerül. A Budapest Design Week a legszélesebb közönségnek szóló élményalapú eseménysorozat. Célja, hogy a dizájn közvetlen hatását demonstrálja az élet minden területén, ezáltal a dizájn mint kulturális és gazdasági erőforrás szélesebb körben váljon ismertté, majd elismertté. Az MDDÜ elkötelezett a rendezvénysorozat szakmai színvonalának további emelése mellett, hosszabb távú célkitűzése a BDW regionális szintű élményalapú eseménysorozattá fejlesztése. Az MDDÜ a 360 Design Budapest kapcsán eddig is együttműködött a Budapest Design Weekkel, így a változások értelmében hatékonyabb módon, integrált szervezésben valósul meg a két esemény. A jövőben a 360 Design Budapest a BDW központi kiállításaként tér vissza a főváros szívében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.