BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A minisztérium szerint bombaüzletet csináltak az irodaházak felvásárlásával

Az állam új, modern és fenntartható irodakomplexumokat vásárolt meg. A szaktárca szerint minden esetben betartották a felelős gazdálkodás alaptörvényi és törvényi kritériumait.

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a magyar állam a piaci árakhoz képest kedvező áron vásárolta meg a Dürer Irodaház, a Zugló Városközpont Irodaház, valamint a Budapart Irodaház épületegyüttest – olvasható a nemzetgazdasági minisztérium sajtóközleményében. A minisztérium szerint minden esetben betartották a felelős gazdálkodás alaptörvényi és törvényi kritériumait is. 

Három új irodaházat vásárolt az állam / Fotó: Magyar Építők

Korábban a sajtó arról írt, hogy

az állam  összesen 600 milliárd forintot fizet irodaházakért, 

a Bosnyák téri Zugló Városközpontért 244 milliárdot, a Dürer Park irodáiért 100 milliárdot, a BudaPart irodaházaiért pedig 255 milliárdot fizetnének.

A minisztérium közlése szerint mindegyik irodaház esetében az átlagos négyzetméterár nettó 1 785 878 forint. Hozzátették, hogy az átlagár alacsonyabb, mint a piaci ár, ráadásul az irodakomplexumok jobb lokációval, energiahatékonyabb működéssel rendelkeznek, mint a piacon elérhető és a kormányzati igényeket nem kielégítő alternatívák. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az új irodaházak megvásárlása után az állam az így felszabadított ingatlanokat eladja, a bérleményeket felmondja, 

hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel. 

A minisztérium szerint a jelenlegi épületek szerkezetileg, gépészetileg elavultak. A közlemény szerint jelenleg a piacon nincs a három irodakomplexum jellemzőit magába foglaló irodaház kínálat, jellemzően régebbi építésű épületek elérhetők, amelyek a most épülő ultramodern állami irodaházakhoz képest általában korszerűtlenebb kialakítással, alacsonyabb energetikai besorolással és magasabb fenntartási költséggel rendelkeznek.

„Mindezen ingatlanok emellett döntően hasonló vagy magasabb négyzetméterárral rendelkeznek, mint a most épülő újak, miközben elhelyezkedésük is kedvezőtlenebb, ráadásul az állami működés már említett különleges biztonsági feltételeinek csak jelentős beruházásokat követően tudnának ezek az ingatlanok megfelelni” – írja a minisztérium. A három irodakomplexumban összesen több mint 300 ezer négyzetméter területen jönnek létre munkahelyek, amelyekben mintegy 30 állami, a kormány irányítása alatt álló szervezetet és állami tulajdonú gazdasági társaságot helyeznek el, az érintett szervezeti létszám közel 20 ezer fő. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.