BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pótfelvételi ponthatár: azok jártak jól, akik kivártak az albérletkereséssel

Csütörtökön kihirdették a felvételi ponthatárokat. Mostantól azok is lázas albérletkeresésbe kezdhetnek, akik eddig nem lehettek biztosak abban, hogy egyetemi hallgatóként vághatnak neki a szeptembernek. Kérdés, hogy mi fogadja őket a lakáspiacon? Van-e még miből válogatni? Egyebek mellett erről kérdeztük Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Nem sok idejük maradt hátra leendő lakásuk megtalálására azoknak, akik csütörtökön tudták meg, hogy a pótfelvételivel bekerültek egy egyetemre. Mivel kollégiumi helyekre már nem jelentkezhetnek augusztus végén, így számukra mindenképpen az albérlet marad, de nemcsak ők jelennek meg az albérletpiacon, hanem azok a hallgatók is, akik már korábban felvételt nyertek valamelyik felsőoktatási intézménybe, de takarékossági szempontból szeptember elejétől váltanának albérletet – derült ki az ingatlan.com adataiból.

albérletkeresés
Napokon belül komolyabban is beindulhat az albérletkeresés / Fotó: Shutterstock

Milyen árakra számíthatnak az albérletkeresők?

Ilyen albérletárak mellett, mint a mostani, amikor egy átlagos budapesti bérlemény ára már 250 ezer forint körül mozog, már egyhavi bérleti díj megtakarítása is nagy könnyebbség az egyetemistáknak és családjaiknak – véli Balogh László, aki szerint éppen a magas árak miatt nincsenek könnyű helyzetben az albérletet keresők.

Az elmúlt egy évre visszatekintve az látszik, hogy a korábbi, már szintén magas albérletárak tovább emelkedtek: egy év alatt átlagosan 20 ezer forinttal többet kell fizetni egy fővárosi albérletért havonta. 

Friss adataik szerint

  • a legdrágább a II. kerület 322 ezer forintos átlagárral, 
  • ezt követi az V. kerület 320 ezerrel, 
  • majd a VI. kerület jön 275 ezres átlagos havi díjjal. 

A legkedvezőbb áron ezekben a hetekben a XX. kerületben találni kiadó lakást átlagosan 170 ezer forintért, 

ezt követi a XV. és a XXI. kerület 180 ezres átlag bérleti árral, valamint a XXIII. kerület 185 ezres díjjal.

Albérletárak
A pótfelvételi / Forrás: ingatlan.com

Már vidéken sem olcsó az albérlet

A friss statisztikák szerint már vidéken sem lehet olcsón lakást bérelni.

Debrecenben kiugróan magas, átlagosan 230 ezer forintos havi bérleti díjjal lehet kiadó lakást találni, amely már bőven elérte a fővárosi szintet. Ezt némileg lemaradva, 190 ezer forintos havi albérleti díjjal követi Győr, majd 170 ezerrel Székesfehérvár. 

A vidéki egyetemi városokban tanulók közül legjobban a Miskolcon és Szekszárdon továbbtanulók járnak, ahol már 110 ezerért találhatnak albérletet, de szintén kevésbé megterhelő a salgótarjáni, kaposvári és békéscsabai egyetemi karokon tanulók családjának a bérleti díj, amely mindhárom városban egységesen 120 ezer forint havonta. 

Bőven van miből választani

Az ingatlan.com adatai azt mutatják, az a kiugró kereslet, amely az augusztus eleji adatokban minden évben ilyenkor megjelenik, idén úgy tűnik elmaradt. Balogh László szerint ez is azt mutatja, hogy sokan inkább a kivárásra játszottak, ezért a következő napokban nemcsak a pótfelvételizők miatt, de emiatt is komolyabb mozgás várható keresleti szempontból az albérletpiacon.

Arra a kérdésre, hogy miből választhatnak a jelenleg albérletet keresők, a szakértő azt mondta, nincs hiány kiadó lakásból. Úgy fogalmazott, hogy:

Számottevően megnőtt a kínálat az elmúlt négy hétben az országos albérletpiacon, a júniusi 14 ezres szám után mostanra ugyanis több mint 16 ezer lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak a bérlők. A jelenlegi kínálat az egy évvel korábbihoz képest, amikor az ingatlanbefektetések visszaesést mutattak, jelenleg 17 százalékkal, az egy hónappal ezelőtti szinthez viszonyítva pedig 13 százalékkal több kiadó lakás volt az országos piacon.

A legtöbb kiadó ingatlan, szám szerint 

  • 1102 az V. kerültben várja a leendő hallgatókat, 
  • ezt követi a XIII. kerület 1093 kiadó lakással, 
  • majd a II. kerület 1063 kivehető albérlettel.

A kínálat növekedése miatt nem történt drágulás

Balogh László szerint 

a kínálat bősége ugyanakkor már azt is jelzi, hogy már ezen az áron sem könnyű kiadni ma egy lakást. 

Úgy véli, a kínálat bővülése azért is volt szerencsés, mert ha nem tudta volna tartani a lépést a kereslet növekedésével, akkor az további áremelkedéshez vezetett volna, amely már így is megterhelő sokak, különösen az önálló keresettel nem rendelkező egyetemisták és családjaik számára. A magas albérleti díjak miatt is vállalnak sokan közülük egyre többen állandó munkát, ahogy azt korábban a Világgazdaságnak is nyilatkozta egy iskolaszövetkezet vezetője. 

Az ingatlan.com szakértője praktikus és költségtakarékos megoldásnak nevezte, amikor baráti társaságok és ismerősök közösen bérelnek egy nagyobb, 3-4 szobás lakást, amely szerinte arányaiban mindig kedvezőbbre jön ki, mint egy önálló ingatlan bérlése. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.