BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barátság kőolajvezeték végleges leállítása: azonnal reagált a Mol és nagyon meglepő dolgot állít

A Barátság csővezeték egy létfontosságú infrastruktúra a magyar kőolajszükséglet ellátására.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, egy friss ukrán nyilatkozat szerint Ukrajna 2025 januárjától leállítja az orosz kőolajszállítást a Barátság vezetéken.

Budapest,,Hungary,-,Dec,20,,2023:,Mol,Logo,On,An
Barátság kőolajvezeték végleges leállítása: azonnal reagált a Mol, és nagyon meglepő dolgot állít / Fotó: Shutterstock

Ha ez valóban bekövetkezik, annak a jelentőségét és súlyát magyar szempontból nehéz leírni. Legelőször is fontos megérteni, hogy mi is az a Barátság csővezeték: egy létfontosságú infrastruktúra a magyar kőolajszükséglet ellátására.

A fejlemények kapcsán lapunk megkereste a Molt, mint a magyar és a régiós üzemanyagpiac vezető szereplőjét. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan kommentálják az ukránok bejelentését.

Meglepő válasz érkezett. 

„A Mol ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, pedig ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak” – hangsúlyozta az energiavállalat.

Tehát a Mol előzetesen semmilyen tájékoztatást nem kapott az ukrán vezetéstől arra vonatkozóan, hogy mire készülnek a Barátság vezetékkel. Annak ellenére sem, hogy mégiscsak stratégiai kérdésről van szó, Szlovákia és Csehország mellett Magyarország energiabiztonságáról, ráadásul, mint azt a cég kiemelte, kifejezetten jó viszonyt ápol az ukrán illetékesekkel. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.