BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GMO-mentes takarmánybázist tervez az agrártárca, tovább nőhet a szója vetésterülete

A fehérjetakarmányoknál meglévő importfüggőség enyhítésére közös európai stratégiára van szükség – jelentette ki Nagy István agárminiszter. A szója területe idén megduplázódott, de a miniszter szerint tovább kell növelni a GMO-mentes fehérjenövények vetésterületét.

A sikeres szójatermesztés egyik kulcsa az, hogy elérhetők legyenek a helyi viszonyokra nemesített, nagy terméspotenciálú fajták. Magyarországon a gazdáknak jó lehetőségeik vannak fajtaválasztásra: a Közösségi Fajtakatalógus 746 fajtát kínált az idén – emelte ki a Szója Roadshow újmohácsi állomásán tartott beszédében Nagy István. Ebből 52 fajta hazai körülmények közötti termesztéséről is minimum két, illetve három év vizsgálattal meggyőződött a fajtaregisztrációért felelős hatóság, ezek ugyanis a Nemzeti Fajtajegyzékben is megtalálhatók – tette hozzá.

GMO, szója
A piac jól fizet a GMO-mentes takarmányalapanyagért / Fotó: Fekete István / Agrárminisztérium

Magyarországon a növénytermesztési ágazatok termeléshez kötött támogatása keretében 120 ezer hektárt meghaladó területre nyújtottak be igényt szemes fehérjenövény támogatásra, amelyből több mint 111 ezer hektár volt szója. A tárcavezető komoly eredménynek nevezte, hogy a 2023-as 58 ezer hektárnyi vetésterület mára gyakorlatilag megduplázódott.

A miniszter hangsúlyozta: az agrártárca célja az évi több százezer tonna importszójadara kiváltása és GMO-mentes takarmánybázis létrehozása, ezért 

a termesztés fenntartható bővítése mellett a hazai feldolgozást is fejleszteni kell, amihez rendelkezésünkre állnak támogatáspolitikai eszközök

– tette hozzá. 

A szemes fehérjenövények esetében nyújtott, termeléshez kötött támogatási forma évi 15,9 millió eurós keretösszegben továbbra is elérhető a gazdák számára az alaptámogatáson és az újraelosztó támogatáson felül.

Nagy István kitért arra is, hogy a KAP Stratégiai Tervben a következő években is kiemelt forrás jut a mezőgazdasági termékek értéknövelésének előmozdítására, illetve a feldolgozóipar fejlesztésére. A Magyarországon stratégiai ágazatnak tekintett élelmiszeripar továbbra is jelentős mértékű forrásokra számíthat. A kapcsolódó két kiírást – összesen 200 milliárd forint keretösszeggel – már meghirdette az Agrárminisztérium. Az egyik a kisebb, a másik a nagyobb léptékű fejlesztéseket támogatja, és az előbbi kapcsán augusztus 13-tól már a kérelmek is benyújthatók.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.