BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iskolakezdés: a nagycsaládosoknak különösen oda kell figyelniük, mire mennyit költenek

Egy tanszercsomag, legalább két pár cipő és tornafelszerelés – ez az, amit alaphangon minden iskolába készülő szülőnek meg kell vásárolnia gyermekenkét az új tanév előtt. A legkedvezőbb árakkal számolva ez 20-25 ezer forintra jön ki, a felső határ pedig a csillagos ég, annak függvényében, hogy kell-e még további felszerelés, iskolatáska, tolltartó, további cipő és ruházat. Hogy oldják meg az iskolakezdést a nagycsaládosok?

A nagycsaládosok is nagyon várják a nyári szünetet minden évben, de a szülők sokszor már a tanév végén elkezdenek gondolkodni azon, hogy milyen felszerelések beszerzésére lehet szükség a következő iskolakezdés előtt. Ez ugyanis hatványozottan megterheli a több gyermeket nevelő családok kasszáját.

iskolakezdés
A több gyermeket nevelőknek oda kell figyelniük, mit vásárolnak és milyen áron az iskolakezdés előtt / Fotó: Illyés Tibor/MTI

Megöröklés, csere-bere, egyesületi támogatás is segíti az iskolakezdést

Régen bevált gyakorlat volt, de a nagyobb családoknál ma is előfordul, hogy a kisebbek öröklik a nagyobbak kevesebbet használt ruhadarabjait, így például a kinőtt ünneplőt, amely általában jó állapotban van, hiszen nem hordják túl sűrűn, de ezzel még nem sikerül mindent megoldani. 

Az iskolakezdés előtt álló gyermekeknek fejenként négy pár cipőre van szükségük: egy tornacipő, egy ünneplő cipő, egy benti cipő, plusz amiben az iskolába jár. Ha a nagyobbaktól esetleg kettőt örököl, akkor is még kettőt kell vásárolni.

„Országszerte több mint 200 ponton működik a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) helyi szervezete, csoportja, ahol ilyenkor, nyár vége felé rendszeresen szerveznek ruhabörzét, ahol a több gyermekesek csereberélhetik egymás között a már nem használt ruhadarabokat, felszereléseket” – mondta megkeresésünkre az iskolakezdés nehézségeire megoldást kínáló javaslatai egyikeként Kardosné Gyurkó Katalin a NOE elnöke, aki arról is beszámolt, hogy a nagycsaládosokat a NOE mellett több egyesület, civil szervezet és önkéntes is segíti iskolakezdéskor.

Érdemes odafigyelni az akciókra is

A nagycsaládosok egyesületének elnöke szerint a magas infláció következtében megemelkedett árak miatt a több gyermeket nevelőknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy mit vásárolnak és milyen áron. Érdemes figyelni az akciókat, egyes áruházláncok ugyanis – mint például az Auchan Magyarország – idén is rögzített áron adja az alaptanszereket, amelynek köszönhetően egy kezdő iskolás csomagot már 4 500 ezer forintért meg lehet kapni. Az Auchan ezek mellett, miként lapunk is megírta, tanszeradomány-gyűjtéssel segíti a nagycsaládosokat.

Kardosné Gyurkó Katalin arról tájékoztatott, hogy a vásárlók felajánlásának köszönhetően tavaly 120 ezer tanszer terméket, tollakat, füzeteket kapott az egyesület, amellyel több mint tízezer gyermek iskolakezdését tudták segíteni. A NOE elnöke szerint nagy segítség a családoknak az ingyenes tankönyv is.

Mennyibe kerülhet az iskolakezdés?

Az egyesület elnöke szerint a tanévkezdés költsége, két pár cipővel, de további ruházat nélkül, minimum 20-25 ezer forint, de határ a csillagos ég, hiszen ha nincs anyagi korlát, lehet kapni olyan iskolatáskát is, amely egy elem segítségével világít, sőt akad olyan gyerek, akinek ilyenkor egy komplett szobát bebútoroznak. 

A Regio Játék felmérése szerint a leendő első osztályosokra költenek legtöbbet a szülők, akik tanévkezdéshez kapcsolódóan jellemzően 50-75 ezer forintos kiadással számolnak. 

Alapvető iskolaszerekre, füzetre, tolltartóra, írószerekre és rajzfelszerelésre többségében 20-30 ezer és 30-40 ezer forint között költenek a családok, az alsó évfolyamok esetében az erre szánt összeg 40 ezer forint felett is lehet.
A Regio Játék adatai azt mutatják, hogy ezen kívül tornafelszerelésre, benti és sportcipőre, tankönyvekre a válaszadók fele még további 20-30 ezer körüli összeget költ el. A legnagyobb egyösszegű kiadás pedig egyértelműen az iskolatáska, amiből tízből négy család nem fog idén újat vásárolni. Legtöbben a 25 ezer forint alatti darabokat részesítik előnyben, de a válaszadók negyede a 25-40 ezer közötti kategóriában is nézeget.

Tehát ha egy többgyermekes családban legalább két gyerek kezd iskolát és az egyikük az első osztályba készül, valamint mindent újonnan vásárolnak, a legjobb esetben, némi ruházat vásárlással együtt is talán kijönnek százezer forintból. Érdemes tehát igénybe venni a különböző családtámogatási lehetőségeket, amelyről korábban már írtunk.

Közeleg a tanévkezdés: ilyen támogatásokat igényelhetnek a családok

Ezekben a hetekben indul a hajrá, amely szeptember elejéhez közeledve csúcsosodik ki igazán: családok ezrei készülnek a tanévkezdésre. Bár mindez jelentős költséget ró főként a többgyermekesekre, sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy többféle iskolakezdési támogatás is igénybe vehető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.