BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába riogat a sajtó egy része, a magyar gazdaság növekedése az uniós átlag duplája

A KSH nemrégiben kiadott második negyedéves GDP-adatai kapcsán a sajtó nagyobb része ismét riogatni kezdett, hatalmas válságot vizionál. A munkaerőpiaci szakértő szerint ez nem így van, a magyar gazdaság növekedése az uniós átlag duplája, s az eddig ismert 14 tagország adatai alapján mindössze Spanyolországban, Portugáliában és Litvániában volt nálunk nagyobb javulás.

Idén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) már a megszokottól korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon közzéteszi a bruttó hazai termék (GDP) adatait. Így az Európai Unió azon országainak egyike lett Magyarország, amelyek a legkorábban ki tudják adni ezt az első becslést – emlékeztetett Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa.

autógyár
magyar gazdaság
gdp
A magyar gazdaság köszöni szépen, jól van, hiába riogat a sajtó / Fotó: AFP

Kiemelte, hogy a részletesebb és pontosított adatok majd csak szeptember 3-án állnak rendelkezésünkre, de a főbb irányokat már ebből a korai közlésből láthatjuk. A KSH-val egy napon kiadta az Eurostat is az alábbi ábrán szereplő 14 ország adatát. A jelenleg ismert országok közül Magyarországon volt a negyedik legnagyobb, 1,3 százalékos növekedés, ha a szezonális és naptárhatással korrigált értéket vizsgáljuk, s az előző év azonos időszakával hasonlítjuk össze. Az unió átlaga (0,7 százalék) és az euróövezet átlaga (0,6 százalék) fele a magyar dinamikának. Az unió három nagy gazdasága, a német, a francia és az olasz is jóval kisebb ütemben fejlődött az idén mindkét negyedévben, mint mi , sőt a németeknél még a tavalyihoz viszonyítva is csökkent a GDP.

Ha rövid távú elemzést akarunk végezni, akkor szoktuk a negyedéves GDP-adatokat az előző negyedévhez hasonlítani.

gdp
magyar
ksh
A GDP-adatokat a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé a KSH / Forrás: Eurostat / Szalai Piroska

A magyar idei második negyedév az elsőhöz viszonyítva stagnált, a pontos érték szerint az első becslés szerint –0,2 százalékkal csökkent.

Ezt próbálták úgy magyarázni egyes elemzők, mintha már itt lenne a gazdasági összeomlás.

Azt elfelejtik, hogy az első negyedévben a múlt év utolsó negyedévéhez viszonyítva 0,7 százalékkal növekedtünk, s így a két negyedévben összességében is növekedést tudunk kimutatni még a negyedéves alapon is. Ha pedig az idei első félévünket egyben hasonlítjuk a tavalyi első félévhez, akkor 1,5 százalékos növekedést tapasztalunk, ami uniós szinten kimondottan jónak számít.

Belső tartalékokból is elérhető az ötmillió foglalkoztatott Magyarországon – Podcast

Elérhető az ötmillió foglalkoztatott Magyarországon a vendégmunkások bevonása nélkül – mondta a Világgazdaság podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. A munkaerőpiaci szakértő szerint kedvező események zajlanak a hazai munkaerőpiacon, a munkanélküliség emelkedése pedig a fluktuáció erősödéséből fakad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.