BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton: a piaci várakozásoknak megfelelő az infláció

Alacsonynak és a piaci várakozásoknak megfelelőnek értékelte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a júliusi, éves alapon 4,1 százalékos, az előző havihoz képest pedig 0,7 százalékos fogyasztóiár-emelkedést. Úgy véli, az online árfigyelő rendszer támogatja az infláció alacsony szinten tartását.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyultak, és a célzott beavatkozások sikeresen letörték és visszaszorították az inflációt – értékelte az inflációs adatokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Az online árfigyelő rendszer működtetése élénk kiskereskedelmi versenyt generál, és támogatja az infláció tartósan alacsony szinten tartását. Ez a rendszer nemcsak az árak átláthatóságát növeli, hanem hozzájárul a fogyasztók tájékozott döntéseihez is, ami hosszú távon erősíti a kiskereskedelmi piac stabilitását és fenntartja a gazdasági növekedést.

lang1460
Az infláció kordában tartásában az online árfigyelő is segít / Fotó: Lang Róbert

Mint ismert, a KSH legfrissebb adatai alapján 2024 júliusában éves alapon 4,1 százalékot ért el az infláció mértéke.

Ez a piaci várakozásoknak megfelelően kedvező, az előző hónapokhoz hasonlóan alacsony szinten mozog 

– áll az Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A fogyasztói árak összességében 0,7 százalékkal nőttek az előző hónaphoz viszonyítva, míg az élelmiszerek ára 0,6 százalékponttal emelkedett. Mérséklődés figyelhető meg a háztartási energia árában, mely éves viszonylatban 4,5 százalékkal csökkent.

A miniszter kiemelte, hogy az alacsony infláció egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, az ugyanis pozitív változásokat eredményezett a nemzetgazdaságban, hisz a reálbérek emelkedésének és az óvatossági motívum fokozatos oldódásának köszönhetően zajlik a belső fogyasztás helyreállása. Nagy Márton szerint 

a szeptember óta növekvő reálbérek hozzájárulnak a fogyasztói bizalom erősödéséhez, ami megmutatkozik a kiskereskedelmi forgalom hat hónapja tartó töretlen bővülésében, valamint a turizmus dinamikus növekedésében is, 

mely az év első felében közel 8 százalékkal bővült a tavalyi rekordévhez képest. A reálkeresetek emelkedése teret adna a mostaninál erőteljesebb fogyasztásbővülésre is, mely a következő hónapokban a belső kereslet várható fokozódásával a gazdasági növekedést is élénkítheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.