BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pótfelvételi: szerdáig lehet beadni a jelentkezést

Hamarosan zárul a felsőoktatási pótfelvételi határideje, amelynek eredményéről augusztus végéig születik döntés. Idén nyolcezer állami ösztöndíjas helyre jelentkezhet a felvételizők.

Szerdáig lehet benyújtani jelentkezést a pótfelvételi eljárásban elektronikusan, a www.felvi.hu felületén keresztül – tájékoztatta a Világgazdaságot az Oktatási Hivatal kedden. A közlemény szerint a július 30-án indult pótfelvételi eljárásban idén is több mint nyolcezer állami ösztöndíjas helyet hirdettek meg az intézmények.

pótfelvételi
A pótfelvételi azoknak segít, akiket nem vettek fel egyik megjelölt egyetemi szakra sem / Fotó: Orion Production

Meddig tart a pótfelvételi?

Július 24-én szerdán hirdették ki az idei felvételi ponthatárokat az egyetemek. Akiknek az idei általános felvételi eljárásban nem sikerült a felvételijük, azaz nem jutottak be semelyik felsőoktatási intézménybe, vagy nem jelentkeztek, azok számára lehet mentőöv a pótfelvételi, amelynek keretében július 30. és augusztus 7. között felvételizhetnek a meghirdetett egyetemi képzésekre.

A pótfelvételi eljárás annyiban különbözik a hagyományos felvételitől, hogy ez alkalommal 

csupán egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakára lehet jelentkezni.

A pótfelvételi tehát nem jó megoldás azok számára, akik a hagyományos felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, és emiatt inkább újra nekifutnának a felvételinek. Ők legközelebb februárban, a keresztféléves felvételi eljárásban jelentkezhetnek. 

Milyen helyekre lehet pótfelvételizni?   

Idén 48 egyetem és főiskola hirdet mind a 15 képzési területen önköltséges finanszírozási formában képzéseket: csaknem négyszáz képzésre vonatkozóan majdnem ötezer meghirdetés közül lehet választani. Állami ösztöndíjas képzésekre is lehet jelentkezni: 32 egyetemen és főiskolán nyílik lehetőség agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés, sporttudomány és természettudomány képzési területek bizonyos szakjaira benyújtani a jelentkezést.

Mit lehet tudni a pótfelvételiről?

Jó tudni, hogy a pótfelvételire

  • csak azok jelentkezhetnek, akiket a normál felvételi folyamatban egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba
  • a pótfelvételin már csak egyetlen intézmény egyetlen képzése jelölhető meg, ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formája egy jelentkezési helynek számít
  • a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint az ugyanarra a képzésre júliusban kihirdetett felvételi ponthatár, azok jelentkezhetnek, akik az idei általános felvételi eljárásban nem jelentkeztek, vagy nem sikerült a felvételijük
  • érdemes figyelni a Felvi.hu-t, hogy mely intézmény milyen szakot hirdet meg a pótfelvételi eljárásban, mert nem biztos, hogy minden szakra lehet jelentkezni.

Mikor derül ki az eredmény?

Sokak számára lehet mentőöv tehát a pótfelvételi. Érdemes jelentkezni, ugyanis tavaly is mintegy ötezer hallgatót vettek fel a póteljárásban. Tavaly augusztus 28-án derültek ki a ponthatárok, több egyetem honlapja szerint 

idén várhatóan 2024. augusztus 29-én derül ki, hogy a pótfelvételi keretében ki kezdheti meg az egyetemet szeptemberben. 

Az erről szóló felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a hallgatók a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2024 szeptemberének első napjaiban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.