BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós középmezőnyben a magyar gazdasági növekedés

A második negyedévben több mint kétszer olyan ütemben bővült a magyar gazdaság teljesítménye, mint az eurózónáé. A GDP-növekedés 1,3 százalékos üteme a teljes EU 0,8 százalékos bővülését is felülmúlta.

Továbbra is az európai élmezőnybe tartozik a magyar GDP-növekedés éves alapon az Eurostat adatai szerint – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye.

_DSC9533, GDP
Bár az ipar botladozik, a magyar GDP így is gyorsabban bővül, mint az uniós átlag / Fotó: Török János

A 2024 második negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékos magyar bővülési ütem ugyanis a nyolcadik legjobb az Európai Unióban, 

megelőzve többek között a belga, a francia, az olasz, a holland, a román, a lett vagy éppen a német gazdaság növekedését.

Ezzel az NGM szerint tovább folytatódott hazánk felzárkózása az EU átlagához, hiszen a magyar növekedés több mint a kétszeresét éri el az eurózóna (0,6 százalék) bővülési ütemének, és lényegesen kedvezőbb, mint a 0,8 százalékot elérő uniós átlag.

A tárca hangsúlyozta azt is, hogy a magyar gazdaság ezt annak ellenére érte el, hogy a kedvezőtlen külső körülmények, az elhibázott brüsszeli szankciós politika, valamint a háború elhúzódása visszafogja hazánk iparát és a fogyasztói bizalom erősödését. Mint írják, a háború a hadiipar és a segélyek finanszírozásán keresztül ugyanis rengeteg pénzt von el a gazdaságtól és a fejlesztésektől, valamint bizonytalanságot kelt a piacokon, ezáltal fékezi a befektetéseket.

Az NGM közleménye kifejezte annak a reményét, hogy a kormány idén ősszel már egy békeköltségvetést terjeszthet az Országgyűlés elé, amely a kkv-k támogatását, valamint a családok segítését célzó akcióterveken keresztül a gazdasági növekedést is fellendítheti. A célzott kormányzati intézkedések és a háború minél gyorsabb lezárása hozzájárul a jövő évi 4 százalékos GDP-növekedés eléréséhez, amiben a kormány továbbra is bízik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.