BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utasbiztosítások: a prémium díja is napi ezer forint alatt

Az első két nyári hónapban kötött utasbiztosítások átlagdíja, 7,6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest – közölte az Insura.hu biztosításközvetítő adataiból. A három fő célország Horvátország, Olaszország és Ausztria.

Az ügyfelek nyitottak a magasabb biztosítási fedezetet, illetve szélesebb körű védelmet kínáló utasbiztosításokra: 22 százaléknyian a prémium, 65 százaléknyian az optimális csomagot választották, és csupán 13 százalék döntött az alapszintű kategória mellett – mondta Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója. Az alapszintű utasbiztosítások napi átlagára 559 forint volt, az optimálisért 665 forintot kellett fizetni, de a prémium termékek szolgáltatásait is ezer forint alatt, 977 forintos napi átlagdíj fejében vehették igénybe az utazók.

Banner,Of,Travel,Concept,With,Orange,Luggage,And,Hat,As
Az utasbiztosítások közül a legtöbben az optimális csomagot választják / Fotó: Shutterstock

A három fő célország,

  • Horvátország, (28 százalék)
  • Olaszország (14 százalék) és
  • Ausztria (7 százalék)

mellett

  • Szlovénia (6 százalék),
  • Görögország (5 százalék),
  • Románia (4 százalék) és
  • Németország (4 százalék)

tartozik idén a legnépszerűbb úti célok közé. A nyári utazások átlagos hossza 7,3 nap, a leggyakoribb a nyolc napra kötött biztosítás, ami a hetes turnusokra jellemző 8 nap/7 éj sémához illeszkedik.

Mivel a nyári utazások többsége közeli országokat céloz, ezeket jellemzően autóval közelítik meg az utazók, 

nyáron megnő az autós asszisztenciát igénybe vevők aránya is: a nyári utasbiztosítási szerződések 37 százaléka mellé igénylik ezt a szolgáltatást.

Korlátozást általában a gépkocsi kora és tömege alapján alkalmaznak a biztosítók: asszisztenciabiztosítás 3,5 tonnánál nehezebb vagy 20 évnél idősebb autóra nem köthető, és több biztosító a futott kilométereket is korlátozza. Az Insura idén nyári utasbiztosítási portfóliójában az asszisztenciát igénybe vevő autók átlagos kora 10,3 év volt.

A nyár eddigi adatai szerint az ügyfelek 13 százaléka valamilyen extrém tevékenységre is biztosítja magát. Ezek közé tartozik az egyre több helyen elérhető vízisí, kitesurf és windsurf, de ide sorolható a búvárkodás, a hegymászás és a vadvízi evezés is. Az utasbiztosítások extrémsport-kiegészítői általában kiterjednek az orvosi ellátásra, a mentés költségeire, a felszerelés biztosítására és a felelősségbiztosításra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.