BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lépett a kormány, beálltak a sorba az üzemanyag-kereskedők

A kormány fellépésének köszönhetően Magyarországon a benzin átlagára július hónapban 8 forinttal, míg a gázolajé 3 forinttal volt alacsonyabb a szomszédos országok átlagáránál. A háborús üzemanyagárak letörésével a lakosság jelenleg 41 forinttal olcsóbban tankolhat benzint és 45 forinttal olcsóbban dízelt azok áprilisi és februári csúcsértékeihez képest.

A Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutasok Szövetségének javaslata alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyetértésével sor került az üzemanyag-statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására, amelynek keretében a heti összehasonlítás helyett havonta történő statisztikai összevetésekkel valósul meg az üzemanyagárak nyomon követése.

FRANCE - TRANSPORT - ENERGY - FUEL

benzin
üzemanyag
üzemanyagár
A szomszédos országok átlaga alatt a magyar üzemanyagárak / Fotó: Hans Lucas via AFP

A pontosított módszertan szerinti első havi összehasonlítás a júliusi adatokat tartalmazza, melyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tett közzé. Az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján, Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára július hónapban 612 forint volt, ami 8 forinttal volt alacsonyabb a szomszédos országok 620 forintos júliusi átlagáránál.

A dízel üzemanyag havi átlagára Magyarországon 621 forint volt, ami 3 forinttal volt alacsonyabb a szomszédos országok 624 forintos átlagáránál. Júliusban Magyarországhoz képest a szomszédos országok közül

  • Ausztriában,
  • Horvátországban,
  • Szerbiában,
  • és Szlovákiában

is magasabb volt a benzin átlagára, és a dízelolaj tekintetében is hasonló trend figyelhető meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy a magyar üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, ami megfelel a kormány szándékainak. A kormány elvárása, hogy a magyar családok védelme érdekében az üzemanyag-kereskedők,

a jövőben is a szomszédos országok átlagára alatt tartsák az üzemanyagárakat, ezért továbbra is bízik az üzemanyag-kereskedők együttműködésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.