BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Airbnb: országos jelentősége is lehet a terézvárosi döntésnek

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Facebookon közölte, hogy bármilyen döntést is hoznak a Terézvárosban, javasolni fogja a kormánynak, hogy terjessze ki az intézkedést egész Budapestre, vagy akár országos szintre.

A Facebookra felrakott videójában a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Szentkirályi Alexandra elmondta: bármilyen döntést is hoznak az emberek a Terézvérosban, javasolni fogja a kormánynak, hogy hozzon Budapesten is, vagy akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

_CZ_4577
Fotó: Kurucz Árpád

A főváros VI. kerületének lakói vasárnap estig szavazhatnak arról, betiltsák-e Terézvárosban a „társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként”, vagy sem. A helybéliek minderről ügydöntő szavazás formájában dönthetnek, amely idehaza újszerű formája a közvetlen demokrácia megteremtésének. A szavazást nem egyetlen napon, hanem két héten keresztül rendezik, a felnőtt állampolgárokon kívül a 16 és 18 év közöttiek is részt vehetnek rajta. Érvényességi és eredményességi küszöb nincs. 

Szentkirályi Alexandra tájékoztatása szerint figyelemmel fogja követni a szavazást, és úgy gondolja, hogy neki mint politikusnak az a feladata, hogy az emberek véleményét képviselje.

A fővárosi Fidesz vezetője szerint a lakosság döntése nagyban befolyásolhatja Budapest jövőjét, hisz ha nem is precedens, de mindenképpen mintateremtő elvként fog szolgálni a szavazás eredménye.

A Világgazdaság korábban megírta, kínálatnövekedést okozhat a fővárosban, középtávon megfizethetőbb irányba terelheti a lakásárakat és a bérleti díjakat az airbnb-zés esetleges betiltása. Az airbnb-zés jövőjéről döntő népszavazás egyelőre csak a VI. kerületre vonatkozik, de a budapesti és az országos albérletárakra, valamint az eladó lakások piacára is hatással lehet. A szeptember elején kezdődött és a hónap közepén záruló népszavazás lakáspiaci hatásairól az Ingatlan.com közölt elemzést, megjegyezve: e lakásokra vonatkozó kormányzati szabályozás is készül, amelyet néhány héten belül bejelentenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.