BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Airbnb-szabályozás: máris sokkal több az eladó jó állapotú kislakás Terézvárosban

Ugrásra készen várnak az érintettek az Airbnb-szabályozás beharangozott változtatására, ami a felújított és újszerű kisebb lakások, azon belül is többségében a belső kerületekben okozhat majd látványos mozgolódást. Terézvárosban másfél hónap alatt 44 százalékkal nőtt az 50 négyzetméter alatti eladó újszerű és felújított lakások kínálata, budapesti szinten stagnált.

Látszik-e már a budapesti lakáspiacon az Airbnb-szabályozás tervezett és bejelentett változtatása, azaz a terézvárosi népszavazás és a nem titkolt kormányzati szigorítás hatása? – kérdeztük az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, Balogh Lászlót.

Airbnb-szabályozás
Airbnb-szabályozás: leginkább a belvárosi kerületeken virágzik a rövid távú szálláskiadás /Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nagy a bizonytalanság az Airbnb-piacon, bár a VI. kerületi döntés már megszületett, de a konkrét jogszabály még nem, miközben a kormányzat részéről is több nyilatkozat elhangzott, ami szintén azt vetíti előre, hogy markáns változások előtt áll a szektor – szögezte le a szakértő. Balogh László szerint amint ismertek lesznek a konkrétumok, onnantól látható majd, hogy az érintettek mikor és milyen arányban indulnak el. 

Sokan minden bizonnyal a lehetséges menekülőutakat keresik és kutatják, ilyen lehet a többlakásos portfóliók esetén a hostellé, azaz közösségi szálláshellyé alakulás.

Változás a belvárosi lakáspiacon várható,  ezen belül is leginkább az Airbnb-kínálatot többségében lefedő 50 négyzetméter alatti újszerű és felújított lakások körében.

Budapesten az elmúlt másfél hónapban, tehát augusztus eleje és szeptember vége között az újszerű és felújított lakások száma összesen 1,4 százalékkal nőtt, a VI. kerületben viszont 5,5 százalékkal. 

Még ennél is beszédesebb adat, hogy 44 százalékkal több 50 négyzetméternél kisebb, remek állapotú lakás került a piacra 

e hét végéig augusztus elejéhez képest, miközben budapesti szinten ebben a kategóriában nem nőtt a kínálat számottevően - mondta Balogh László.

Az ingatlan.com adatbázisa szerint az eladó lakások medián ára is azt tükrözi, hogy a kisebb lakások kerültek be a kínálatba, a VI. kerületben ugyanis a korábbi 109 millió forintról szeptember végére 105,3 millió forintra csökkent a középérték, miközben 

szó sincs elértéktelenedésről, hiszen az átlagos négyzetméterár 1,45 millióról 1,46 millióra változott a VI. kerületben.

A kisebb felújított és újszerű lakások kínálata mindeközben a VII. kerületben 12 százalékkal nőtt, az V. kerületben tizedével csökkent, igaz, a legkisebb kerület átlagos kínálati darabszáma csak a harmada Erzsébetvárosnak.

Egy dolog a terézvárosi szavazás, a másik, hogy a kormányzat mit fog dönteni – hangsúlyozta a szakértő.

Mint ismert, már több nyilatkozat elhangzott, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek és Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi elnökének szavai egyaránt a markáns változtatás szándékát tükrözik.

Nagy Márton: az Airbnb lakhatási és nem turisztikai kérdés - hamarosan dönt e kérdésben is a kormány

A kormány az Airbnb-szabályozás kérdésében a Fidesz budapesti elnöke, Szentkirályi Alexandra javaslatára vár, aki már korábban bejelentette, hogy a terézvárosi eredményhez hasonlót szorgalmaz országosan is. Erről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt a magyar turizmus évértékelő sajtótájékoztatóján

Balogh László rámutatott, hogy a tapasztalatok szerint aki elébe megy a piaci változásoknak, és a kínálati hullám előtt lép, jobban jár, mint aki a lefelé mozgó árak idején lép piacra.

Ha jelentős kormányzati korlátozások jönnek, és 

ha a keresletet meghaladó kínálat alakul ki, az rövid távon mindenképp árcsökkenést okozhat.

A működés időbeli korlátozása mellett a közterhek emelése a másik lehetséges út, amit az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője reálisabb iránynak tart országosan. Balogh László szerint a jelenlegi szobánként 38,4 ezer forintos éves átalányadó akár tízszeresét is elbírja a turisztikai konjunktúrára tekintettel a rövid távú szálláskiadás szektora.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.