BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,Woman,Is,Using,A,Vacuum,Cleaner,To,Clean,A

Termékteszt: jobbak-e az álló porszívók a vezetékeseknél?

Tizenöt márka 84, hazai boltokban és webshopokban megvásárolható vezeték nélküli állóporszívóját tesztelte a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az eredményből az látszik, az akkus tisztítóeszközök többsége nem, de néhány kivételes darab akár teljesen kiválthatja a hagyományos porszívót. Mutatjuk, melyek ezek.

A vezeték nélküli álló porszívók könnyűek, ezért tény, hogy egyszerűbb velük körbefutni a lakást és még a vezetékbe se botlunk bele folyamatosan. Tartályuk azonban kisebb, emellett akkumulátorról működnek, így nem biztos, hogy mindenhová egyformán alkalmasak, ráadásul nem is mindegyik fajta tisztít igazán jól. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte a terméket, hogy segítse a vásárolni szándékozók döntését.

álló porszívó
Az álló porszívók a kisebb lakások vagy egy-egy helyiség kitakarítására a legideálisabbak / Fotó: Shutterstock

Melyik álló porszívókat tesztelték?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely gyártóktól, kereskedőktől független, reklámoktól mentes terméktesztekkel támogatja a fogyasztókat tudatos vásárlói döntéseikben. Legutóbb a vezetékes porszívókat tesztelték, ezúttal pedig a vezeték nélküli állóporszívókat vizsgálták meg, konkrétan 15 márka 

az AEG, a Bosch, a Cecotec, a Dyson, azz Electrolux, az Eta, a Hoover, a Kärcher, a Miele, a Niceboy, a Philips, a Rowenta, a Samsung, a Sencor és a Shark 84 termékét vizsgálták, melyből 24 felmosó funkcióval is rendelkezik, 

a ma már alapnak számító kézi egység mellett.

Különböző tulajdonságaikat tesztelték, amelyeket bizonyos százalékban számították bele az összesített végeredménybe. Így 

  • a tisztítási hatékonyságot (60 százalék), 
  • a használhatóságot (20 százalék), 
  • a porszűrést (10 százalék), 
  • a termékek energiafogyasztását (5 százalék) 
  • és zajszintjüket (5 százalék). 

Ezen túl a kézi egységeket is tesztelték és értékelték, illetve a felmosó egységgel rendelkező termékek esetében a felmosó funkciót is. Ezek az értékek ugyan nem számítottak bele a végeredménybe, viszont további hasznos információt jelentenek, melyek segíthetik a vásárlói döntést.

Mit mutattak a tesztek eredményei?

A vezeték nélküli állóporszívókkal kapcsolatos tapasztalatok azt mutatták, hogy esetükben a porfelszívás a nagyobb kihívás szőnyegen, míg a szőrökkel, hajszálakkal jobban boldogulnak. Kisállattartók, hosszú hajúak így lehet könnyebben találnak megoldást az ilyen jellegű kihívásokra ebben a termékkategóriában, ellentétben a hagyományos vezetékes porszívókkal, melyek tesztelésénél arra derült fény, hogy a legnagyobb kihívást a szőrök, hajszálak felszívása jelentette nekik szőnyegről.

A termékek maximum fokozaton 6-32 percig bírták a porszívózást egy töltéssel. 

Leggyorsabban a Samsung VS20B75ACR5 és a Rowenta RH99C3 X-Force Flex 14.60 merültek le, cserébe a tisztítási hatékonyságuk jó vagy kimagaslónak tűnt, hiszen magas szívóerővel rendelkeznek. 

Alacsonyabb teljesítményen természetesen jóval hosszabb ideig működnek. A legtovább egy Rowenta és egy Bosch termék bírta szusszal, viszont a tisztítási hatékonyságuk gyengébb volt, ami nem is csoda, mivel mind a szívóerő, mind a légáramlás minimális esetükben, így őket nem is ajánljuk.

Töltés, porszűrés és hangerő

A tesztelt állóporszívókat a lemerülést követően követően 90-től 340 percig is tartott feltölteni, ebből azt látni, hogy a vezeték nélküli porszívók többsége ezért inkább kisebb lakások takarítására alkalmas, vagy egy-egy helyiség gyors felporszívózására.

A porszűrés értékelésekor kiderült, hogy valamekkora mennyiségű por minden tesztelt porszívóból visszaszivárog a légtérbe. A legtöbb esetben ez az érték minimális, de akadt egy-két példa, ahol ez az érték több százalékot is kitett. 

A legmagasabb értéket a Bosch BCHF220B esetében mérték. A beszívott por közel 9 százalékát engedte vissza a légtérbe, ráadásul porszívózási hatékonyságban sem remekelt.

A tesztelt állóporszívók általánosságban nem kifejezetten csendes darabok. A mért értékek 66,6 dB és 79,1 decibel között mozogtak. Szubjektív szempontból viszont nem a legalacsonyabb értéket minősítették a legkellemesebbnek a tesztelők. A zaj minőségét ugyanis nem minden esetben tükrözik a számok. A tesztből az is kiderült, hogy mi jelent kihívást a porszívóknak. Az látszott, hogy bár a sár felmosásával szinte kiválóan boldogultak a felmosó funkcióval rendelkező állóporszívók, viszont a csokoládéfolttal már nagyobb volt a küzdelem.

Milyen árakon lehet állóporszívót találni?

A tesztelt vezeték nélküli állóporszívók átlagára nagyon széles skálán mozgott a tesztelés idején: 32 000 és 380 000 forint között. Az első helyen egy Dyson és két Samsung termék végzett holtversenyben. Árban 144 000 Ft és 361 000 Ft közötti termékekről van szó. Mindhárom állóporszívó 76 százalékos eredményt ért el összesítésben. Ha még további részletekre lennének kíváncsiak a teszt eredményeiről, az előfizetéssel megtekinthető a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.