BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duna House: nincs mire várni, most kell ingatlant venni

Évek óta nem volt akkora vevői érdeklődés a hazai ingatlanpiacon, mint az idei év első nyolc hónapjában. A Duna House szakértői optimistán állnak az év fennmaradó részéhez is, hiszen a szegmensben érezhető pozitív hangulat, valamint a lakosság ingatlanpiacba vetett bizalmának erőssége mellett a tranzakciókhoz szükséges anyagi források is biztos alapot teremtenek a további üzletzárásokhoz.

Az év során a finanszírozási lehetőségek javulása, a megújult otthonteremtési támogatások, kamattámogatott hitelek elérhetősége pedig olyannyira fokozta az ingatlanvásárlási kedvet, hogy 2023 azonos időszakához képest, a Duna House tranzakciószám-becslésének adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában már 42 százalékkal több magyar ingatlan cserélt tulajdonost– mondta hétfőn Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

IMG_2264 Duna House
Pörög az üzlet a Duna House szerint / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Rég nem látott aktivitást tapasztalnak a szakemberek az idei évben a hazai ingatlanpiacon, ami mind a vevői keresleten, mind a megvalósult tranzakciók számában érezhető. Az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentése szerint 2022-höz képest a tavalyi, rendkívül gyenge ingatlanpiacon 21 százalékkal kevesebb tranzakció zárult. Ezt követően azonban, 2023. év végétől már élénkülni kezdett a lakáspiaci forgalom, 2024 első negyedévében pedig országosan 30 százalékkal bővült az adásvételszám az előző év azonos időszakához képest.

A megvalósult tranzakciókon felül a Duna House Barométer című kiadványában közzétett keresletindex változása is kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a mutató havi értékeiből számított átlag alapján 2024 első nyolc hónapjának kereslete a gyengébb, 2023-as év azonos időszakának átlagánál 15 ponttal teljesít jobban, de még az ingatlanpiaci szempontból jóval aktívabbnak számító, 2022-es év első nyolc hónapjának átlagos keresletét is 2 ponttal meghaladja. 

Ha az előző évek 12 havi keresletének átlagát hasonlítjuk az idei év eredményeihez, még szembeötlőbb a különbség, hiszen az idei év első nyolc hónapjának átlaga (79) 2023-hoz képest 27, 2022-höz képest pedig 16 százalékkal erősebb keresletet mutat.

További érdekesség, hogy a tranzakciók terén – a KSH közlése szerint 160 678 lezárult adásvétellel – az elmúlt években rekordernek számító 2021-es év átlagos keresletétől is csupán 3 ponttal marad el az idei évben mért vevői érdeklődés.

A gazdasági helyzet, az erős infláció, a hitelezési nehézségek és a magas kamatszint eredményeként 2023-ban azok vágtak csak bele az ingatlanvásárlásba, akik élethelyzetük miatt kénytelenek voltak a bizonytalan ideig tartó kivárás helyett azonnal cselekedni. Akik tervezték, hogy ingatlant vesznek, de a bizonytalan körülmények miatt elhalasztották a döntést, azok idén már egyértelműnek tartják, hogy nincs mire várni, most kell ingatlant vásárolni. Ennek megfelelően az év hátralévő részében számottevő vevői érdeklődésre és további, nagyszámú tranzakciózárásra számítanak az ingatlanközvetítő szakértői

– tette hozzá Benedikt Károly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.