BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
exim

Megnyitja a pénzcsapot az EXIM – 120 millió euró hitelt vett fel

Annak érdekében, hogy a magyarországi vállalatok működését támogathassák, az EXIM Magyarország jelentős mértékű hitelt vett fel a KDB Bank Európától. A dél-koreai KDB Bank budapesti leányvállalata hároméves futamidőre százhúszmillió euró hitelt folyósított az EXIM-nek. A pénzből a magyar gazdaság bővülését és a hazai vállalatok nemzetközi versenyképességét finanszíroznák.

Az EXIM Magyarország számára 120 millió euró összegű, hároméves futamidejű, általános finanszírozási célokra használható hitelt folyósított a dél-koreai központú KDB Bank budapesti leányvállalata, a KDB Bank Európa Zrt. által vezetett konzorcium.

exim
Új forrásokhoz jutott az EXIM Magyarország, és ez jó hír a magyar vállalkozásoknak / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az együttműködésnek köszönhetően jelentősen bővült az EXIM Magyarország finanszírozói bázisa, miután a forrás bevonásával hat új pénzügyi partnerrel került kapcsolatba az intézménypáros banki tagja, ami további kooperáció lehetőségét is magában foglalja. 

A KDB Bank Európa Zrt.-vel folytatott forrásbevonási tárgyalások még 2023 őszén kezdődtek, és a folyamat során a koreai finanszírozói konzorcium hat új bankpartnerrel bővült.

Az összesen 120 millió euró összegű hitel folyósítása 2024. nyár végén valósult meg. Az EXIM Magyarország a hároméves futamidővel felvett hitelt általános finanszírozási célokra használja fel.

A KDB Bank Európa a dél-koreai állami Koreai Fejlesztési Bank (Korea Development Bank) 100 százalékos tulajdonban lévő leányvállalata, és több mint 30 éve van jelen a magyarországi pénzügyi piacon. A budapesti bankközpont jelentős külföldi finanszírozási tevékenységet folytat, ami a kelet-közép-európai régió országaiban, illetve azon túl is elérhető.

Örömmel tölt el bennünket, hogy a KDB Bank budapesti leányvállalata által vezetett konzorciummal sikerült olyan megállapodást kialakítanunk, amely nemcsak az általános finanszírozási céljaink elérését támogatja, hanem lehetőséget teremt új partnerkapcsolatok kiépítésére is. Ez nemzetközi fókuszú, állami tulajdonú pénzügyi intézményként stratégiánk egyik kulcsfontosságú eleme

– nyilatkozta az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Hoffmann Mihály. Hozzátette: céljuk a jövőben is nagy hangsúlyt helyezni a nemzetközi együttműködésekre, hiszen ezek kulcsszerepet játszanak abban, hogy versenyképes és fenntartható finanszírozási megoldásokat kínálhassanak a magyar vállalkozásoknak.

Idén harmincéves az EXIM Magyarország

Az idén 30 éves EXIM Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a hazai vállalkozások üzleti terveinek megvalósítását és a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítését exporthitelezéssel, tőkeprogramokkal, exporthitel-biztosításokkal és a nemzetközi versenyképességet növelő belföldi hitelprogramokkal egyaránt. Korábban az expanzív hitelezés forrását az intézménypáros banki tagja nemzetközi kötvénykibocsátásokkal és hazai forrásokkal biztosította. 2023 tavaszán 1,25 milliárd dolláros devizakötvényt, majd ugyanazon év őszén egymilliárd euró értékű kötvényt bocsátott ki sikeresen a nemzetközi piacokon. Az intézménypáros stratégiai célja, hogy tovább erősítse globális pénzügyi kapcsolatait, ezzel is hozzájárulva a magyar gazdaság fenntartható fejlődéséhez és a vállalati versenyképesség növeléséhez.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.