BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fizetések, munkanélküliség, munkaerő: ennyi pénzt keresnek a magyarok – minden szám egy helyen

Sorra jelennek meg a fontos makrogazdasági adatok Magyarországról. Miután már a hetedik havi kereseti adat is ismert, nem árt felidézni, mi történt 2024-ben eddig ezen a téren, mennyi pénzt keresnek a magyarok. A bérnövekedés azonban csupán egy a fontos munkaerőpiaci statisztikák közül. Legalább ilyen meghatározó a foglalkoztatottság és a munkanélküliség is. Hogy ezt könnyen át lehessen tekinteni, a hivatalos adatokat feltöltöttük egy interaktív grafikonra, amelyből látszanak a fizetések és a munkaerő-változás dinamikája is.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a héten több fontos makrogazdasági adatot is nyilvánosságra hozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezek közül is kiemelkedik a hétfői kereseti, illetve a pénteki munkaerőpiaci adatok publikálása.

Businessmen,Are,Meeting,Negotiations,On,Trade,And,Investment.,Concepts.,Business, bennfentes kereskedelem
Fizetések, munkanélküliség, munkaerő: ennyi pénzt keresnek a magyarok – minden szám egy helyen / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Ennyi pénzt keresnek a magyarok

Előbbi a júliusi fizetéseket mutatta meg. A számokból az látszik, hogy az idei nyár közepén a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 636 700, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 438 400 forint volt. Mindez egyúttal azt is jelentette, hogy 

  • a bruttó átlagkereset 13,9,
  • a nettó átlagkereset 13,7,
  • a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Ezek impozáns adatok, ha azonban hozzátesszük, hogy a bruttó kereset mediánértéke 524 100, a nettó kereset mediánértéke 362 900 forintot ért el, ami 16,5, illetve 16,6 százalékos pluszt mutat az előző év azonos időszakához képest, akkor még jobbnak tűnik a helyzet.

Nem véletlen, hogy az elemzők is egyöntetűen derűlátóan nyilatkoztak. Virovácz Péter az ING-től az emelte ki, hogy a júniusi adatközléssel szemben, amikor is negatív meglepetést láthattunk, a júliusi bérstatisztika pozitív meglepetést hozott. „Továbbra sincsen érdemi lassulás a bérdinamikában, ugyanis a friss adat illeszkedik az idei év első felében látott átlaghoz. Egyelőre tehát az év második felére várt lemorzsolódásból nem látszódik semmi és továbbra is az év elejei várakozásokat messze felülmúlja a keresetek növekedési üteme” – fogalmazott.

Miután már a hetedik havi kereseti adat is ismert, nem árt felidézni, mi történt 2024-ben eddig ezen a téren, mennyi pénzt keresnek a magyarok. Hogy ezt könnyen át lehessen tekinteni, a hivatalos kereseti adatokat feltöltöttük egy interaktív grafikonra, amelyből látszik a bérnövekedés dinamikája.

Hányan dolgoznak Magyarországon?

A bérnövekedés azonban csupán egy a fontos munkaerőpiaci statisztikák közül. Legalább ilyen meghatározó a foglalkoztatottság  és a munkanélküliség is. Erről a friss számok éppen pénteken jelentek meg. A Magyarországon foglalkoztatottak létszáma 39 ezer fővel nőtt 2024 augusztusában az előző év azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy a nyár utolsó hónapjában 4 millió 748 ezer fős volt a foglalkoztatottság hazánkban. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliek száma 210 ezerre nőtt, így a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék.

Fontos kiemelni, hogy a magyar gazdaságban továbbra is érdemi munkaerő-tartalék található, elsősorban a nők, a 25 éven aluliak, az 55 év felettiek és az alacsonyan képzettek körében. Az ő munkaerőpiaci integrációjukat a kormányzati programok, mint például az Ifjúsági Garancia Plusz Program is támogathatja.

Az elemzők – így Molnár Dániel a Makronóm Intézettől – arra hívták fel a figyelmet, hogy kedvezően alakult a nyári hónapokban a hazai munkaerőpiaci helyzet, a szezonálisan kiigazított adatok ugyanakkor arra utalnak, hogy a foglalkoztatás éven belül már tetőzött, hónapról hónapra csak kismértékben változik. Hogy ezt a trendet is pontosabban lehessen követni, az idei foglalkoztatottsági adatokat is felvittük az interaktív grafikonra.

A táblázatot folyamatosan frissítjük, bővítjük majd a legfrissebb adatokkal, ezért érdemes lesz időről időre megtekinteni. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.