BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nyáron sem pihentek a fogyasztóvédők, de az év hátralévő részében még intenzívebb vizsgálatok jönnek

Nincs megállás, a nyár után is folytatódnak a vizsgálatok. A fogyasztóvédelem nyáron kifejezetten odafigyelt a turisztikai szempontból kiemelt fontosságú helyekre és termékekre.

A fogyasztóvédelemért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) irányítása alatt álló kormányhivatalok már májusban megkezdték a turisztikai szempontból kiemelt fontosságú helyek, így az italüzletek, zenés szórakozóhelyek, büfék, pecsenyesütők és más vendéglátóhelyek ellenőrzését – derül ki a tárca hétfői közleményéből.

20210708 Balaton CsopakBalatoni oldal, helyszíni riport az északi partról.StrandKépen: Németh Marcell büfé tulajdonosFotó: Huszár Gábor HG Kisalföld, fogasztóvédelem
A büféket, strandokat is ellenőrizte a fogyasztóvédelem / Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A fogyasztóvédelem ellenőrzései alól azonban a fesztiválok és más rendezvények sem maradtak ki a nyáron, sőt, azt is vizsgálták, hogy a taxik betartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket, de az ellenőrzések kiterjedtek a naptejekre, napszemüvegekre, kalandparkokra és játszóterekre is.

Célkeresztben a vendéglátás

Az NGM arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrzések a nyári időszakot követően sem zárulnak le, sőt az év végéig intenzíven folytatódnak. A hatóság az ellenőrzött közel 400 vendéglátóhely 37 százalékánál tárt fel hiányosságokat, míg a megvizsgált mintegy 100 közterületi vagy alkalmi árusok 28 százalékánál. A fesztiválokon ellenőrzött üzletek minden ötödikénél tapasztaltak jogsértést a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai. 

A leggyakoribb problémát az eladási vagy egységár hiánya, a felszolgálási díj nem megfelelő jelzése, a nyugtaadás elmulasztása és a túlszámlázás jelentette.

Mindössze 8 százalék volt problémás az ellenőrzött 76 személytaxi-szolgáltatóból, bár ahol próbautazást is tettek a hatóság munkatársai, ott ez az arány már 17 százalékra nőtt. Leginkább a pályaudvaroknál és az idegenforgalmilag frekventált területeken tartott ellenőrzések kapcsán volt szükség eljárás lefolytatására, elsősorban a nem megfelelő díjszabás, illetve a taxaméter elindításának hiánya miatt.

A fogyasztóvédelem a nap elleni védelmet is vizsgálta

A tárca akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriuma vizsgált olyan kozmetikai termékeket, amelyek az UV-sugárzás káros hatásai ellen védenek. A 20 darab vizsgált termék mind a mikrobiológiai, mind az analitikai vizsgálaton megfelelt. 

Az analitikai vizsgálatok a termékben lévő penészgátlók jelenlétére és határérték alatti mennyiségének vizsgálatára terjedtek ki. 

A címkék ellenőrzése során azonban már voltak hiányosságok, ott kilenc termék bukott el, ám ez egyik esetben sem érintett  termékbiztonságot, 

kifogás például a címke olvashatósága, illetve a termék felhasználására vonatkozó óvintézkedések feltüntetésével kapcsolatos hiányosságok miatt merült fel ezekben az esetekben.

A Sziget Fesztiválon is jelen voltak a fogyasztóvédők, ahol  napszemüvegeket vizsgáltathattak be velük a fesztiválra látogatók. A mérés folyamatát is megtekinthették az érdeklődők, miközben hasznos információkra tehettek szert a napszemüvegek áteresztése szempontjából jelentkező egészségkárosodási kockázatokkal kapcsolatban.

Nyáron mindemellett ellenőrizték a szórakoztatási célú berendezéseket és a szórakoztatási célú sporteszközöket is termékbiztonsági szempontból. A kalandparkokban, vidámparkokban, kondiparkokban és a játszótereken lefolytatott vizsgálati eredmények összesítése folyamatban van.

A közlemény szerint az NGM szakmai irányításával a fogyasztóvédelmi hatóság a jövőben is folyamatosan végez ellenőrzéseket a kereskedelem minden szegmensében a visszaélések megelőzése és a fogyasztói jogok széles körű védelme érdekében, szükséges esetben pedig szigorúan fellép az esetleges jogsértésekkel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.