BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bekeményít a GVH – már a mesterséges intelligencia miatt is büntetést kaphatnak a cégek

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vállalatok árkommunikációjára, illetve egyre gyakrabban jár el zöldállításokkal kapcsolatos, valamint influenszermarketinget érintő ügyekben a Gazdasági Versenyhivatal. Újdonság, hogy a mesterséges intelligenciát alkalmazó piaci szereplők, de még a szoftvereket fejlesztő cégek is felelősek lehetnek, ha nem teszik meg a megfelelő intézkedéseket a versenykorlátozások megelőzésére.

A vállalatok számára kihívást jelenthet az aktuális fogyasztóvédelmi szabályozási változások követése, illetve alkalmazása – mondta Gál Gábor, a GVH versenytanácsának tagja a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda és a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesülete közös konferenciáján. A GVH kiemelten kezeli az árkommunikációs szabályok betartatását, továbbá a zöldállítások és az influenszermarketing területét is. A kartellügyekkel kapcsolatban hangsúlyozta a valódi engedékenységi együttműködés fontosságát, a vállalat-összefonódások kapcsán pedig kiemelte az újonnan bevezetett egyszerűsített űrlapot.

 Gazdasági Versenyhivatal, GVH
A GVH több témában is kiemelten ellenőriz / Fotó:  Gazdasági Versenyhivatal / Facebook

Szigorodnak a szabályok az erőfölényben lévő vállalkozások számára. 

Az Európai Bizottság új iránymutatás tervezete alapján vélelmezetten jogsértők lesznek a kizárólagossági megállapodások és a kizárólagosságért adott kedvezmények. 

A szabályozás tervezetét október végéig lehet észrevételezni – tette hozzá mindezekhez Horányi Márton, a versenyjogi praxis vezetője.

A Baker McKenzie versenyjogi szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy augusztus 1-jétől a versenyhivatal immár az előző évi nettó árbevétel 15 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki jogsértés esetén. A megemelt bírságmaximumon túl a versenyjogi kártérítési pereknek is nagy a pénzügyi kockázatuk. A megfelelés érdekében folyamatosan figyelemmel kell lenni a legújabb versenyjogi fejleményekre, különösen a HR-kartellek és az információcsere területén.

Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a jövő versenyjogi kihívásai közül kiemelte, hogy 

a mesterséges intelligencia elterjedése új kockázatokat teremt az algoritmusok általi összehangolt magatartások miatt. 

Ezekért nemcsak az AI-t alkalmazó piaci szereplők, de még a szoftvereket fejlesztő cégek is felelősek lehetnek, ha nem teszik meg a megfelelő intézkedéseket a versenykorlátozások megelőzésére.

Emelkedtek a bírságok: árbevételük 15 százalékát kockáztatják a jogsértő vállalkozások

Miután tavaly már a kiszabható maximális bírságösszeg az árbevétel 10 százalékról 13 százalékra emelkedett, augusztus elsejétől ismét emelés történt. A Gazdasági Versenyhivatal felhívta a figyelmet, hogy súlyosabb jogsértés esetén egy vállalkozás akár az előző évi nettó árbevétele 15 százalékával is felelhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.