BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nincs túl a nehezén a magyar ipar, de vannak apró pozitívumok

A legfrissebb adat nem tragikus, de azért jónak sem nevezhető. A gyengélkedő európai konjunktúra hatásaitól szenved a magyar ipar, amely júliusban idei legrosszabb termelési adatát produkálta. Apró pozitívum, hogy havi bázison nem mérséklődött a teljesítmény, továbbá a négy legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágazatban növekedett a termelés.

Júliusban az ipar továbbra sem kapott szárnyra, igaz, havi alapon nem is csökkent a termelés – reagált a KSH mai adataira Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Júliusban az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Regős szerint a 6,4 százalékos a visszaesés jóval nagyobb, mint a nyers adat szerinti volumencsökkenés, amit az magyaráz, hogy az idén júliusban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Győr, 2017. május 23.Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án. Audi gyár autóipar gazdaság ipar szakmunkás munka német cég, ipari termelői árak
ipar
A gyenge európai konjunktúra hatásaitól szenved a magyar ipar / Fotó: Székelyhidi Balázs / Mediaworks

Bár az első becslésnél a KSH még nem közli az egyes iparágak részletes adatait, az megjelenik a tájékoztatóban, hogy a négy legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágazatban – köztük az eddig szenvedő járműgyártásban és villamos berendezések gyártása ágazatban (ide tartozik az akkumulátorgyártás) növekedett a termelés.

Ez utóbbi az ágazatok jelentős súlya és eddigi teljesítménye miatt kedvező hír lehet

– emelte ki.

Az élelmiszeripar termelésének növekedése összefüggésben áll a kiskereskedelem növekedésével – még ha az a bővülés nem is annyira jelentős.

Az elemző szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a júliusi adatot önmagában óvatosan kell kezelni: a nyári leállások ütemezése évről évre eltérő lehet, így teljes képet az ipar teljesítményéről majd csak az augusztusi adattal együtt kaphatunk.

Hangsúlyozta, hogy

a magyar ipar teljesítményének növekedése szempontjából a német ipar továbbra is gátat jelent.

Németországban az ipari termelés volumene júliusban havi alapon jelentősen, 2,4 százalékkal csökkent, míg éves alapon 5,3 százalékkal esett vissza. A német statisztikai hivatal jelentésében kiemeli a járműgyártás nehézségeit, itt havi alapon 8,1 százalékkal csökkent a termelés – igaz, hogy egy hasonló mértékű előző havi növekedés után. A német járműgyártás akadozása pedig kihat a magyar járműgyártás teljesítményére is.

Az ipari termelés növekedési pályára állására tehát még várni kell, ennek feltétele elsősorban a német gazdaság erősödése, de fontos lenne a beruházási aktivitás visszatérése is.

Az ipar nem tudta hozni a remek júniusi számokat

A legfrissebb adat nem tragikus, de azért jónak sem nevezhető – hívta fel a figyelmet Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. Elmondta, hogy ha valami, akkor az legalább mindenképpen biztató, hogy nem egy újabb jelentős negatív korrekció követte az előző havi növekedést. Ugyanakkor az egy évvel korábbi bázis meglehetősen magas volt, így a naptárhatással kiigazított év per év adat továbbra is számottevő visszaesést mutat.

Ő is kitért arra, hogy a német ipar még mindig mélyponton van, sőt a júliusi adat igen nagy negatív meglepetést hozott. Rávilágított:

a koronavírus válság előtti csúcsponthoz képest a német ipari kibocsátás nagyjából 15 százalékos mínuszban van.

Ráadásul az amerikai és a kínai gazdaságok várható momentumvesztése, karöltve a nemzetközi kereskedelmet átható feszültségekkel, aligha mutat abba az irányba, hogy

  • a német
  • és az euróövezeti

ipar épp egy pozitív áttörés küszöbén állna.

Ebben a tekintetben tehát nehezen alapozhatjuk a magyar ipar rövid távú fellendülésére táplált vágyat az exportkereslet fellendülésére. A globális rendelésállományok alacsonyak, az ipari termékek készletállománya alig apadt a csúcsokról. Nem véletlen, hogy a friss felmérések is azt jelzik, hogy az iparvállalatok számára a növekedés legnagyobb gátja jelenleg a kereslet hiánya – tette hozzá.

Molnár Dániel, a Makronóm szenior makrogazdasági elemzője szerint is óvatosságra intő jel, hogy a júliusi bővülés döntő részben a nagy rendeléseknek köszönhető, viszont még ezek kiszűrésével is a rendelésadatok már emelkedést mutatnak Németországban. A termelési adatokban ellenben egyelőre nem jelenik meg a megrendeléseknél folyamatban lévő fordulat, itt a volumen júliusban – alulmúlva az elemzői várakozásokat – 2,4 százalékkal maradt el a júniusitól, amely ugyanakkor részben a gyorsabb júniusi bővülés korrekciójának is tekinthető. Ezt támasztja alá az is, hogy pont azokban az ágazatokban – autógyártás – volt most nagyobb visszaesés, amelyek a megelőző hónapban húzták a termelést.

A német gazdaságból érkező hírek tehát továbbra sem oldják a hazai ipar kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságot.

A következő hónapok adatai kiemelten is fontosak lesznek, hogy a német rendelések bővülése a termelési adatokban is megjelenik-e, amely a magyarországi vállalatok számára is a kereslet erősödéseként csapódna le. Megjegyezte: vannak ugyanakkor jelei, hogy a német gazdaságpolitikában fordulat kezdődött. Erre utal a minap bejelentett elektromosautó-vásárlási támogatási program a cégek részére, amely a tavaly év végén kivezetett program helyére lépne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.