BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormányhivatalok alá rendelik a jegyzőket? – megszólalt Navracsics Tibor

Az önkormányzatok napja alkalmából szervezett ünnepi konferencián, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének rendezvényén Navracsics Tibor cáfolta, hogy a jegyzőket a kormányhivatalok alá rendelnék a jövőben.

„Ezentúl sajtónyilvános rendezvények lesznek a jegyzői értekezletek is, és akik a vádlóim, azok a tanúim lehetnek” – hangoztatta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Gödöllői Királyi Kastélyban, a Gémesi György vezette Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) ünnepi konferenciáján, amit az önkormányzatok napja alkalmából rendeztek meg.

NAVRACSICS Tibor, jegyző, kormányhivatal
Navracsics Tibor a jegyzőügyről: akik a vádlóim, azok a tanúim lehetnek / Fotó: Bruzák Noémi

Az ATV tudósítása szerint a tárcavezető a szokatlan kezdéssel arra a kiszivárgott hírre utalt, amelyet a HVG írt meg szeptember elején, a XXXI. Országos Jegyző – Közigazgatási Konferencia után. A cikk arról szólt, hogy a kormányzat beavatkozhat a települési önkormányzatok életébe azzal, hogy a jegyző munkáltatója nem a képviselő-testület, hanem a kormányhivatal lenne. 

Az ünnepi gödöllői konferencián Navracsics Tibor kijelentette:

nem akarják a jegyzőket a kormányhivatalok alá rendelni. 

A miniszter egyúttal megköszönte, hogy a jegyzői testület vezetője őt igazolta vissza, miután a kiszivárogtatás megjelent. „Valaki kavarja a háttérben a kártyákat” – fogalmazott, amivel arra célzott, hogy zárt ülést követően kapott szárnyra a hír.

Navracsics: ne csak a település határáig lássanak! 

Az uniós versenyképesség kapcsán Navracsics arra hívta fel a települések vezetőit, a polgármestereket, hogy ne csak a településeik határáig lássanak, szükség van a régiós együttműködésre. Továbbá az önkormányzatokról ne csak úgy beszéljenek mint intézményvezetők, hanem a térségben működő partnerekről. Ekkor tudja közigazgatási és területfejlesztési miniszterként a Régiók Európai Bizottsága felé passzolni a labdát. 

Navracsics Tibor előrebocsátotta, minden miniszter arra törekszik, hogy „valamilyen formában” segítse az önkormányzatokat.  

Uniós elnökség: zajlik a következő többéves pénzügyi keretterv előkészítése az EU-ban

A magyar uniós elnökség két fontos témája a demográfiai helyzet és a kohéziós politika közötti összefüggés, illetve a versenyképesség javításának kérdései – nyilatkozta Navracsics Tibor. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter elárulta azt is, hogy folyik az Európai Unió intézményeiben, illetve a tagállamok között egy vita, amely a következő többéves pénzügyi kerettervet készíti elő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.