BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemcsak beszélnek róla, egymilliárd dollárt fektettek ebbe a technológiába – nagy dolgok vannak készülőben Budapesten

Mesterségesintelligencia-tanácsadói központot hoz létre Budapesten az EY Magyarország. Az EY AI Confidence integrált megközelítéssel biztosítja, hogy a hazai és kelet-közép-európai cégek teljes körű támogatásban részesüljenek különböző MI-megoldásaik bevezetése során, a stratégia kidolgozásától az elkészült alkalmazások megvalósításáig. A szolgáltatás élére két nemzetközi szakértő került.

„A mesterséges intelligencia (MI) paradigmaváltást hozott: a szervezeteknek gyorsan, de bölcsen kell alkalmazkodniuk az új valósághoz, különben végérvényesen lemaradhatnak. Tanácsadóként az a feladatunk, hogy lehetővé tegyük a vezetők számára, hogy célirányosan törhessenek előre ezen a komplex úton” – mondta bevezetőjében Tilesch György az idei AI Summiton, melynek a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum adott otthon. 

EY, mesterséges intelligencia
Az EY Magyarország mesterségesintelligencia-tanácsadói központja Budapesten lesz / Fotó: Science Photo Library via AFP

EY: egymilliárd dollárt fektettek eddig a mesterséges intelligenciába

A vállalati és kormányzati MI-stratégia, az etikus mesterséges intelligencia kiemelkedő globális szakértője együtt irányítja majd Erik Slootennel, a vállalati szintű digitális átalakulások levezénylésében nagy tapasztalattal rendelkező nemzetközi vezetővel az EY Magyarország mesterségesintelligencia-tanácsadói központját Budapesten. Az EY AI Confidence nevű szolgáltatás integrált megközelítéssel biztosítja, hogy a cégek teljes körű támogatásban részesüljenek különböző MI-megoldásaik bevezetése során, a stratégia kidolgozásától az elkészült alkalmazások megvalósításáig. Három fő pillérre van: 

  • vállalati stratégiai MI-tanácsadás, 
  • felelős, etikus MI-alkalmazás, valamint 
  • MI-megoldások megvalósítása. 

Az új mesterségesintelligencia-üzletág elindítása jelentős mérföldkő az EY Magyarország életében. A tanácsadó cég ezáltal tovább erősíti pozícióját az MI-tanácsadás és a technológiai szolgáltatások területén. 

Az EY globálisan több mint egymilliárd dollárt fektetett be, hogy vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia terén mind az ügyféltámogatás, mind a technológiai képességek tekintetében.

„Különösen büszke vagyok arra, hogy olyan világszínvonalú szolgáltatást indítunk Budapesten, amely teljes körű MI-tanácsadást kínál a hazai cégeknek és az országhatárokon átnyúló projektekkel rendelkező multinacionális vállalatoknak is” – tette hozzá Vékási Tamás, az EY Magyarország vezérigazgatója.

Hazánkban a mesterséges intelligenciát már használja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Magyar Turisztikai Ügynökség, a helyi közszolgáltatási információs rendszer (IKIR), de bevetették a technológiát az Európa kulturális fővárosa programsorozat lebonyolítása során, és alkalmazzák a dél-dunántúli régió fejlesztésére irányuló modellprogramban is.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az AI Summiton a további lehetséges alkalmazási területek között említette 

az okosvárosprogramot, amelyben a polgárok mozgása, szokásai alapján digitális megoldásokkal „teszik okosabbá” a városok működését, a népegészségügyet és a járványkezelést, a környezeti fenntarthatóságot, valamint a gazdaságfejlesztést.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a 2022-es digitális gazdaság és társadalom index alapján Magyarország az Európai Unió átlaga alatt helyezkedik el a digitális közszolgáltatások aránya, a digitális technológiák integráltsága, a humán tőke digitális felkészültsége, de még az internet-hozzáférés tekintetében is. 

Digitális állampolgárság: a rendőrség ismertette, hogyan zajlik szeptembertől az igazoltatás

Minden 14. életévét betöltött, személyazonosító okmánnyal és a digitálisállampolgárság-alkalmazás működtetéséhez megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal rendelkező személy igénybe veheti a nemzeti digitálisirattárca-szolgáltatást. A rendőrség arról is tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személyek igazoltatása – ha a rendőr rendelkezik úgynevezett Novamobil eszközzel – az applikáció által generált QR-kód beolvasásával történik. Azt is közölték, hogyan.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.