BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minimálbér 2025: körvonalazódik a megállapodás, megpecsételődhet a garantált bérminimum sorsa

Hajlanak a munkaadók arra, hogy 2027-re a garantált bérminimum helyét átvegyék ágazati tarifarendszerek – tudta meg a Világgazdaság. Pénteken egyeztetést folytattak a munkavállalói és munkaadói szervezetek, ahol több kérdésben is előre tudtak lépni. Mindkét oldalnak ugyanakkor megvannak a saját feltételei, míg a szakszervezetek a jogszabályi háttér megteremtését várják, a vállalkozók megtartanák a szakmunkás-minimálbért bizonyos ágazatokban. A minimálbér 2025-ben jó eséllyel elérheti a 300 ezer forintot.

„Reálisnak tartjuk, hogy két-három év alatt elérje a magyar minimálbér az átlagkereset 50 százalékát. Nem merem azt mondani, hogy megállapodtunk, de ebben a kérdésben nagyon közel a megállapodás” – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Múlt pénteken kétoldalú egyeztetést folytattak a munkaadói és munkavállalói oldal képviselői az uniós mininálbérről szóló irányelv hazai gyakorlatba ültetéséről. Konkrét összegekről nem esett szó, annál fontosabb elvi kérdésekről igen. Ilyen a referenciaérték meghatározása, azaz, hogy mihez viszonyítsák a mindenkori minimálbért, illetve a garantált bérminimum sorsa. Utóbbinak a megszüntetése már tavaly is felmerült, attól azonban a munkavállalók részéről a Magyar Szakszervezeti Szövetség zárkózott el, míg a vállalkozók oldalán az Áfeosz-Coop Szövetség tiltakozott.

minimálbér 2025
A minimálbér jövőre minimum 10 százalékkal emelkedhet / Fotó: Komka Péter

Perlusz László szerint a kérdésben sokat haladtak előre. Elmondása szerint a mostani tárgyalásokon arról egyeztettek, hogy maradna a 2007 óta létező szakmunkás minimálbér 2027. január elseje után is, 

viszont azokban az ágazatokban, ahol sikerül fejleszteni a párbeszédet a következő három évben, a helyét a tarifák váltanák fel, így testreszabottan, saját képzettségnek megfelelően, az ágazatokra jellemző garantált bérminimum-tételt lehetne meghatározni.

Hangsúlyozta, az lenne a jó, ha minél több ágazatban megélénkülne a társadalmi párbeszéd, ahol viszont ezt nem sikerül elérni, ott továbbra is a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) állapítaná meg a garantált bérminimum mértékét a minimálbérhez hasonlóan.

„Mi együtt tudunk élni azzal is, ha így marad a rendszer, azaz megmarad a minimálbér és a garantált bérminimum, és azzal is, ha összevonás történik” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy nyitottak egy cizelláltabb, rugalmasabb rendszerre, amelyben a munkaadók is ösztönözve lennének, hogy áttérjenek az új szisztémára.

Jöhet a hároméves bérmegállapodás

Közel járnak a felek az elvi megállapodáshoz, erősítette meg a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője is. A pénteki tárgyalásokon három kérdésben egyeztettek, az egyik ilyen az uniós irányelvvel összhangban a referenciaérték meghatározása, ezt a Központi Statisztikai Hivatal által közölt rendszeres bruttó átlagkereset mértékében határozták meg, ami a különböző egyszeri juttatások nélkül számított bruttó átlagkeresetet jelenti. 

Tehát ennek az 50 százalékát szeretnék elérni 2027-re, amit viszont nem automatizmusként érvényesítenének, hanem a mindenkori makrogazdasági mutatók alapján. Az, hogy melyik időszakot veszik figyelembe, még nem dőlt el, ez lehet az előző év teljes átlaga vagy az év végi tárgyalásokhoz viszonyítva a megelőző nyolc hónap átlaga. Szerinte nagyobb realitása ennek az utóbbinak van. A második pont, amiről egyeztettek, hogy egy- vagy többéves legyen-e a megállapodás.

Itt egyértelműen körvonalazódik, hogy többéves bérmegállapodásban gondolkodunk

– fogalmazott a liga vezetője, hozzátéve, hogy ez hároméves megállapodást jelent, 2027. januári kifutással. Azaz a 2016-os hatéves bérmegállapodás után újabb több évre szóló megállapodást köthetnek a felek, amely akkor valóságos bérrobbanást idézett elő a magyar gazdaságban.

Jogszabályi feltétele van a bérminimum megszüntetésének

Mészáros Melinda az eddigi egyeztetések alapján úgy látja, a garantált bérminimum sorsa maradt leginkább függőben, ennek oka, hogy a munkaadói oldalon nincs egységes álláspont, ők ugyanis kevésbé tartják reálisnak, hogy három év leteltével át lehet térni az ágazati tarifarendszerre. 

A liga vezetője ugyanakkor leszögezte, hogy nem kivezetni vagy eltörölni szeretnék a garantált bérminimumot, hanem ágazati szintre helyezni a megállapítását. Ez nyugat-európai mintára azt jelentené, hogy ágazatonként eltérő garantált béreket állapítanának meg és központi szinten csak a kötelező legkisebb munkabérről kellene megállapodniuk a VKF keretében.

Mészáros Melinda azt is hangsúlyozta, hogy mindez csak akkor jelent alternatív megoldást, ha ehhez jogszabályokat is módosít a kormány.

Ez feltétele is a hároméves bérmegállapodásnak. Ha azt látjuk ugyanis, hogy sem a munkadói oldal sem, a kormány részéről nincs késztetés erre vonatkozóan, akkor teljesen más szisztéma alapján kell folytatni a jövő évre szóló minimálbér-tárgyalásokat

– mondta a szakszervezeti vezető, aki azt is hozzátette, hogy most a kormány oldalán pattog a labda.

Úgy tudjuk, hogy egyébként a kormány is támogatja az új rendszerre történő áttérést, ahogy a többéves bérmegállapodás sincs ellenére.

Ezt támasztja alá, hogy Rogán Antal is a Tranzit Fesztiválon arról beszélt: a következő két esztendő fontos célkitűzése, hogy összezárják a két bérelemet. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hozzátette ugyanakkor azt is, hogy erről a szakszervezetek és a vállalkozók dönthetnek, mindenesetre a kormány támogatni fogja.

Mészáros Melinda azt is elmondta, hogy tovább folynak az egyeztetések, így terveznek egy újabb kétoldalú fordulót a szeptember 18-i VKF előtt. 

Lehet, hogy jövőre már 300 ezer forint lesz a minimálbér

Bár a lapunknak megszólalók is jelezték, hogy először elvi megállapodást kell kötniük, amíg az nem történik meg, addig konkrét összegekről nem érdemes beszélni, mi azonban már számolgattunk. Jó eséllyel ugyanis a minimálbér jövőre minimum 10 százalékkal emelkedhet, 

egy ekkora emeléssel a mostani 266 800 forintról bruttó 293 480 forintra emelkedhetne a minimálbér összege. Sőt, egyáltalán nem zárható ki, hogy ettől nagyobb ugrást látunk: már egy 12 százalékos emeléssel is átlépheti a 300 ezres határt. 

A garantált bérminimum esetében már nehezebb megbecsülni, hogy mire számíthat a szakmunkás minimálbért kapó mintegy 750 ezer fő, akik egy új rendszerben valószínűleg kisebb emelésre számíthatnánk, mint a legutóbbi 10 százalékos ütem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.