BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Business,People,Use,Internet,Technology,To,Study,On,Tablets,Digital

Eltávolították a posztját, letörölték a profilját? – van egy jó hírünk

Könnyebbé és hatékonyabbá válik ezentúl az online platformokat üzemeltető szolgáltatók egyes felhasználókat érintő, közzétett tartalom eltávolításával, profilletiltással kapcsolatos döntéseinek felülvitatása. Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének hazai átültetésével szeptembertől megkezdte működését az Online Platform Vitarendező Tanács. Mutatjuk, hogyan változik az online vitarendezés.

Bővült a jogorvoslati lehetőségek köre az online platformok egyes, a felhasználókat negatívan érintő intézkedéseivel szemben az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének átültetését követően. Mostantól a hazai felhasználóknak is egyszerű módjuk nyílik a gyorsabb, rugalmasabb online vitarendezésre. Ezentúl ugyanis már nemcsak a hatóságokhoz vagy a bírósághoz, hanem az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) is fordulhat, aki vitatja egy platform valamely döntését – tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

online vitarendezés
Könnyebbé válhat ezentúl az online vitarendezés / Fotó: Shutterstock

Új szintre emelték az online vitarendezést

Napi szinten előforduló bosszúságot okoznak az online platformokat felhasználóknak a szolgáltatást üzemeltetők negatív döntései, így például a profilletiltás vagy egy-egy közzétett tartalom eltávolítása, sokszor tévesen és indoklás nélkül. Az Európai Unióban 2022 novemberében lépett hatályba a rendelet a digitális szolgáltatásokról (DSA), amely átfogóan szabályozza az online platformok működését az Európai Unió tagállamaiban.

A DSA legfontosabb céljai közé tartozik a biztonságosabb, átláthatóbb és méltányosabb online világ megteremtése, amelynek része a jogsértő tartalmakkal szembeni hatékony fellépés is. Egyik vívmánya, hogy létrehozott egy egységes, európai szintű, kikényszeríthető kötelezettségeket keletkeztető és tetemes szankciókat kilátásba helyező szabályrendszert.

Az uniós szintre emelt szabályozás a várakozások szerint csökkentheti egyebek között annak a kockázatát, hogy a platformok tévesen vagy indokolás nélkül törölnek megszólalásokat és tiltanak le felhasználói profilokat.

Itthon is könnyebbé válik az online szolgáltatók döntéseinek felülvizsgálata

A rendelet lehetővé teszi a tagállamok számára olyan, peren kívüli vitarendező fórumok létrehozását, amelyek segítségével a digitális szolgáltatások felhasználói könnyen és hatékonyan vitathatják az online platformokat üzemeltető szolgáltatók egyes, őket negatívan érintő döntéseit: például egy közzétett tartalom eltávolítását vagy a profilletiltást, esetleg valamely veszélyes tartalom törlésének elmaradását. 

Ilyen, a peren kívüli vitarendezésre felhatalmazott testület lesz hazánkban az Online Platform Vitarendező Tanács, amelyről az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló magyar törvény rendelkezik.

A testület célja az, hogy hatékonyan segítsen a felhasználóknak vitáik megoldásában, anélkül, hogy bírósághoz kellene fordulniuk.

Kik tartoznak a testületbe?

A testület tagjai között neves jogi szakemberek szerepelnek, akiket Koltay András, az NMHH elnöke július 18-án nevezett ki az OPVT tagjaivá:

  • Gosztonyi Gergelyt, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docensét, 
  • Blazovichné Gellén Klárát, a Szegedi Tudományegyetem professzorát; 
  • Király Péter Bálintot, a Széchenyi István Egyetem oktatóját;
  • Menyhárd Attilát, az ELTE ÁJK professzorát; 
  • Pogácsás Anettet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docensét; 
  • Pünkösty Andrást, a Pázmány jogi karának adjunktusát, 
  • Ződi Zsoltot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársát, 
  • Szilágyi Zsuzsanna ügyvédet, valamint 
  • Trinn Gábor ügyvédet, az OPVT elnökét.

A testület tanúsítása augusztus 29-én megtörtént, így az OPVT megkezdhette működését, és várja a beérkező kérelmeket. Céljuk a digitális szolgáltatások terén felmerülő viták gyors és hatékony rendezése.

Mi történik az Online Platform Vitarendező Tanácshoz benyújtott kérelemmel?

Az Online Platform Vitarendező Tanács tájékoztatása szerint először megvizsgálják a beérkezett kérelem megfelelőségét. Hiánytalan kérelem esetén a kérelmet megküldik az érintett online platformot üzemeltető szolgáltatónak, akit nyilatkoztatnak arról, hogy a tanács döntését magára nézve kötelezőnek ismeri-e el. A döntés vagy ajánlás végrehajtását a tanács nyomon követi, és szükség esetén felhívja az érintett online platformot üzemeltető szolgáltatót a döntésben vagy ajánlásban foglaltak megfelelő teljesítésére, sikertelenség esetén nyilvánosságra hozza a jogvita rövid ismertetését és eredményét.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.