BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen választják a szakképzést – íme miért érdemes az érettségi mellé egy mesterséget is szerezni

Nőtt a szakképzés népszerűsége, a fiatalokat megragadja a lehetőség, hogy a technikumból kikerülve az érettségi mellé egy szakmát is kaphatnak. Ráadásul egyre többen jelentkeznek a szakképzésből a felsőoktatásba – mondta a Világgazdaságnak Varga-Bajusz Veronika. A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy a szakképzésben tanulók korábbi eredményeit elismerik az egyetemeken. A jövőben a kormány támogatott hitelkonstrukciója is előnyt jelenthet a szakképzést választóknak.

Az elmúlt héten elindult az új tanév, számos diák kezdte meg tanulmányait a hazai szakképzésben is. Hányan tanulnak szeptembertől a szakközépiskolákban?

Jó hír, hogy nőtt a szakképzés népszerűsége: idén több mint 300 ezer diák kezdte meg a tanévet technikumban vagy szakképző iskolában. Arányait tekintve nyolcadik után tíz továbbtanuló diákból hat választja a szakképzést, ami örömteli számunkra. Ezt az arányt szeretnénk a jövőben tovább erősíteni. 

szakképzés
Az utóbbi években megnőtt a szakképzés iránti érdeklődés / Fotó: Lang Róbert

Minek tulajdonítják a szakképzés iránti megnövekedett érdeklődést?

Úgy látjuk, a fiatalokat megfogja az a lehetőség, hogy már a középiskolából úgy jöhetnek ki: az érettségi mellett egy szakmával is rendelkeznek. Talán az is hozzájárult az utóbbi években a szakképzés népszerűségének erősödéséhez, hogy a továbbtanulni szándékozó diákok lehetőségei jobbak, mint a gimnáziumból kikerült társaiké. Itt nem csak a szakmaszerzésből fakadó plusz felvételi pontokra gondolok, hanem akár az okleveles technikusként végzők erőteljesebb lehetőségeket is kapnak azzal, hogy a tananyagukat összehangoltuk az ehhez kapcsolódó egyetemi képzésekével. 

Aki innen kikerülve szeretne továbbtanulni, rögtön időt is spórol azzal, hogy korábbi tanulmányait 60 kredittel ismerik el az egyetemeken. 

Ez fél, illetve egy év tanulmányiidő-rövidítést jelent. A további ösztönzőkkel együtt ez sok diák és szülő esetében megkönnyíti a választást. De meg kell említenem a szakképzésben kialakított ösztöndíjrendszert is.

Melyek ezek az ön által említett úgynevezett ösztönzők?

Amikor a diák elkezdi a tanulmányait a szakközépiskolában, ösztöndíjat kap, amely az évek előrehaladtával, a tanulmányi átlagától függően akár csaknem 60 ezer forint lehet. Majd amikor bekerül a duális képzésbe, és megkezdi a gyakorlatát, már munkabérben részesül a duális képzőhelyekkel kötött szerződések keretében. Így a diákok – teljesítményüktől függően – akár 168 ezer forintot is kereshetnek havonta. 

Ezen ösztönzők mellett a fiatalok a szakmaszerzés után, amikor kilépnek a munkaerőpiacra, pályakezdési juttatásban is részesülnek választott szakmájuk elindításához. Ennek összege a szakmai vizsga eredményétől függően 150–300 ezer forint közötti összeg lehet. Pályakezdési juttatásra a legutóbbi tanév végén összesen 5,1 milliárd forintot szánt a kormány, amelyet csaknem 43 ezer, sikeres szakmai vizsgát tett diák kapott meg.

Ezenfelül a kormány célja egy olyan, 

támogatott hitelkonstrukció bevezetése, amely segítséget nyújt többek mellett a szakmát szerzett fiatalok élet- és pályakezdéséhez is. A várhatóan több millió forintos szabad felhasználású kölcsön lehetővé teheti a fiatal szakemberek önállósodását, 

a mobilitásukhoz szükséges jármű megvásárlását, lakóhelyük biztosítását, egyéb eszközök vásárlását, segíthet lakhatásuk megoldásában, valamint támogatást nyújt családalapítás esetén.

Szintén ösztönző lehet, hogy a szakközépiskolákban tanuló diákoknak is jár az ingyen tankönyv és a kedvezményes étkezés lehetősége, amit iskolakezdéskor érdemes tudni.

Mely képzések a legnépszerűbbek jelenleg?

A legtöbb diák évek óta 

  • az informatika, 
  • a távközlés, 
  • a gazdálkodás-menedzsment, 
  • a gépészet, 
  • az építőipari ágazatok 

felé orientálódik. Az idei tanévben a technikumoknál ezek mellett még a specializált gép- és járműgyártási ágazat is bekerült a népszerű képzési területek közé, valamint turizmus-vendéglátás viszi a prímet. A szakközépző iskolákban jelenleg a turizmus-vendéglátás, a gépészet és építőipar a legfelkapottabb.

szakképzés, Varga-Bajusz Veronika
Az idei évben mintegy 700 digitális tananyagot dolgozott ki a tárca, amely elérhető a Kréta-rendszerben / Fotó: Bach Máté

Szó volt a szakképzésben végzettek továbbtanulásáról. Mennyire jellemző ez, hányan folytatják egyetemen, főiskolán a tanulmányaikat?

Az utóbbi években egyre többen tanulnak tovább a szakközépiskola, technikum elvégzése után. 

Az elmúlt három évben megduplázódott, 8700-ról 16 ezer fölé emelkedett azok száma, akiket technikumból, szakképzésből felvettek felsőoktatási intézménybe. 

A következő évekre is marad feladat: szeretnénk tovább erősíteni a szakképzés presztízsét. Ezt célozza meg az oktatás fejlesztése is: az idei évben mintegy 700 digitális tananyagot dolgoztunk ki, amely elérhető a KRÉTA-rendszerben, valamint ezt segítheti a pedagógusok bérfejlesztése is, amely a köznevelésben dolgozók mellett a szakképzésben tanítókat ugyanúgy érinti.

 

Röpködnek a milliárdok a magyar szakképzésben: soha nem látott mértékű iskolafejlesztési program indul

Hankó Balázs közel százmilliárd forintos fejlesztési programot jelentett be a szakképzésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.