BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra növekedésnek indultak a tejárak

Nyár óta növekednek a különböző tejek, illetve a tejtermékek fogyasztói árai. Ez az emelkedés azonban még kevés volt ahhoz, hogy az árak elérjék az egy évvel korábbi szinteket.

Augusztusban kimozdult a nyers tej hazai felvásárlási ára a január óta beállt 164–166 forintos sávból – írja piaci jelentésében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrárközgazdasági Intézet adataira hivatkozva. A hazai felvásárlók ugyanis a múlt hónapban a júliusinál 1,5 százalékkal többet, 166,73 forintot fizettek egy kilogramm nyers tejért, ami 10 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakára jellemző felvásárlási árnál. Ez az ár a zsírtartalom és a fehérjetartalom egyaránt 0,04 százalékpontos javulása és az alapár 1 százalékos növekedése következtében alakult ki. 

tejárak, UHT-tej
A 2,8 százalékos UHT-tej ára nagyot nőtt a kötelező akciózás vége után / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kiviteli ár eközben ezt meghaladó mértékben, további 11 százalékot gyarapodott: az így elért 198,82 forintos kilogrammonkénti árszint már 19 százalékkal magasabb a belföldi felvásárlási árnál, az egy évvel korábbi kiviteli árat pedig 27 százalékkal haladja meg.

Mind a felvásárlás, mind a kivitel nőtt augusztusban: az előző évihez képest 5, illetve 6 százalékkal – ezzel az első nyolchavi felvásárlás összességében 3, az export pedig 9 százalékkal volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakának adatainál. A Magyarországon megtermelt nyers tej 11,2 százaléka került exportra ebben az időszakban.

A tejtermékek hazai feldolgozók általi belföldi értékesítése 2024 első nyolc hónapjában a 2,8 százalékos friss tej, az 1,5 százalékos UHT-tej és a vajkrém kivételével emelkedett az előző évhez mérten. Ha azonban a 2022. évi adatokhoz viszonyítjuk a számokat, akkor a

  • 2,8 százalékos UHT tej (plusz 39 százalék),
  • a natúr joghurt (plusz 20 százalék)
  • és a trappista sajt (plusz 4 százalék)

kivételével valamennyi termékből kevesebbet értékesítettek belföldön a feldolgozók 2024-ben.

A feldolgozói átadási árak tovább emelkedtek, a tehéntúrónál az év első felében tapasztalt átadásiár-csökkenés is mérséklődött; egyedül az ömlesztett sajtnál esett vissza az átadási ár a nyári hónapokban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havi fogyasztói átlagárakra közzétett statisztikája alapján a fogyasztói árak a nyári hónapokban növekedésnek indultak, de az előző év azonos időszakának áraitól még mindig elmaradnak, a 2,8 százalékos UHT-tej kivételével.

A 2023. januári csúcsárakhoz képest a vizsgált tejtermékek fogyasztói árai átlagosan 23 százalékot csökkentek, egyedül a korábban hatósági áras, 2,8 százalékos UHT-tej árában van nagyobb emelkedés.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.