BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós elnökség: Terítékre kerül az európai diploma kérdése

Budapesten rendezik meg a jövő héten az Európai Unió magyar soros elnökségének legjelentősebb felsőoktatási és kutatási tanácskozását, melynek fókuszában Európa versenyképességének újraindítása áll – emelte ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter szombaton videónyilatkozatában.

Hankó Balázs szerint elfogadhatatlan, hogy Közép- és Kelet-Európában tízszer kevesebb kutatási forrás jut egy lakosra, mint Nyugat-Európában. Európa versenyképességének növelése érdekében ezért kiemelt jelentőségű, hogy erősítsék a régiók közötti kapcsolatokat, és egységet teremtsenek az innovációs struktúrában.

PA_20240209_03920240209 Budapest 
Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár 

Fotó: Polyák Attila  PA 
Origo
Fotó: Polyak Attila

Az unió felsőoktatási és kutatási minisztereinek hétfőn kezdődő, kétnapos budapesti találkozója kapcsán a tárcavezető aláhúzta: a közelmúltban bemutatott Draghi-jelentés is alátámasztja, hogy Európában versenyképességi fordulatra van szükség, hiszen az elmúlt évtized során 8 százalékkal csökkent az unió versenyképessége, Kína és az Egyesült Államok is megelőzte Európát.

A tanácskozáson két, ezen segítő ajánlást is megvitatnak az unió oktatási-kutatási minisztereivel. A javaslatok célja, hogy erősítsék Közép-Európa, Kelet-Európa, a Nyugat-Balkán és Nyugat-Európa országai közötti kutatási és innovációs együttműködéseket, melyek nélkülözhetetlenek a versenyképességi fordulathoz. Emellett megvitatják az európai diploma kérdését is – közölte.

Magyarország a stratégiai partnerség keretében a hazai egyetemi és szakképzési modellt ajánlja Európa figyelmébe – jelezte. Azt a magyar modellt, amely a szakképzésünket az unió ezüstérmesévé emelte, és sikeresen újította meg a magyar felsőoktatást, melynek lényege az egyetemek együttműködése a térséggel és gazdasági szereplőivel – tette hozzá.

Kifejtette: a magyar modell a gazdaság, a duális képzés és a munkaerőpiaci igények mentén szerveződik, és összekapcsolja az egyetemeket a szakképzőkkel. 

Magyarország a valós autonómiában hisz, amely engedi, és az egyetemekre bízza az egymás közötti együttműködéseket, a közös diplomát és a kettős diplomás képzéseket – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: az európai diploma kapcsán Brüsszel részéről olyan javaslatok születtek, melyek szerint egy közös testület döntené el minőségbiztosítási szempontok alapján, hogy hol lehet és hol nem lehet európai diplomát adni. Ezzel kapcsolatosan viszont már számos uniós ország kérdéseket fogalmazott meg – mondta.

Magyarország uniós soros elnökként feladatának tekinti, hogy erről vitát indítson, és a vita alapján megoldást találjon, ami szintén feltétele egy európai versenyképességi fordulatnak – jelentette ki Hankó Balázs. Rámutatott: sikeres európai fiatalokra és nemzeti identitásra van szükség ahhoz, hogy erős nemzeteink és versenyképes Európánk legyen.

Felidézte: a magyar diákok immár több mint kilenc hónapja nem kapnak választ arra, miért vannak kizárva az Erasmus, a magyar kutatók pedig a Horizont programból. Úgy vélte, amennyiben versenyképes Európát szeretnénk, a nemzetközi együttműködések ezeken a területeken is alapvető fontosságúak. Magyarország ezt felismerve indította el a Pannónia programot és a HU-rizont programot – jegyezte meg.

„Mi nemzeteken alapuló erős Európát szeretnénk, tegyük Európát újra naggyá!” – zárta nyilatkozatát a miniszter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.