BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasárnap estig szavazhatnak a terézvárosiak az Airbnb betiltásáról

Az eredmény még nem ismert, de a részvételi arány alapján Soproni Tamás polgármester már most sikeresnek tartja a VI. kerületben rendezett ügydöntő szavazást.

A főváros VI. kerületének lakói vasárnap estig szavazhatnak arról, betiltsák-e Terézvárosban a „társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként”, vagy sem. A helybéliek minderről ügydöntő szavazás formájában dönthetnek, amely idehaza újszerű formája a közvetlen demokrácia megteremtésének – közölte a Népszava.

Budapest,,Hungary,May,22,,2023,Locals,Enjoy,Drinks,On,A
Fotó: Great Shot

Az „ügydöntő szavazás” elnevezés nem véletlen: a procedúra több tekintetben is különbözik a hagyományos, törvényben szabályozott helyi népszavazástól. Jelen esetben nem volt szükség önkormányzati képviselők támogatására, sem aláírások gyűjtésére, a szavazást Soproni Tamás momentumos polgármester kezdeményezte. A kerületiek nem választókörökben, hanem kihelyezett standokon vagy online módon voksolhatnak. A szavazást nem egyetlen napon, hanem két héten keresztül rendezik, azon a felnőtt állampolgárokon kívül a 16 és 18 év közöttiek is részt vehetnek. Érvényességi és eredményességi küszöb nincs. 

A Világgazdaság korábban megírta, kínálatnövekedést okozhat a fővárosban, középtávon megfizethetőbb irányba terelheti a lakásárakat és a bérleti díjakat az airbnb-zés esetleges betiltása. Az airbnb-zés jövőjéről döntő népszavazás egyelőre csak a VI. kerületre vonatkozik, de a budapesti és az országos albérletárakra, valamint az eladó lakások piacára is hatással lehet. A szeptember elején kezdődött és a hónap közepén záruló népszavazás lakáspiaci hatásairól az Ingatlan.com közölt elemzést, megjegyezve: e lakásokra vonatkozó kormányzati szabályozás is készül, amelyet néhány héten belül bejelentenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.