BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen még nem volt: megduplázhatják adómegtakarításaikat a magyar cégek

Számos országban már évek óta sikerrel működtetett rendszert vezettek be az év elején itthon, amelynek alapján a K+F-tevékenységet végző cégek akár pénzvisszatérítésben is részesülhetnek. Sokan még mindig nem ismerik az adókedvezményt mint lehetőséget, ezért Bagdi Lajos adószakértő összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Régóta várt lehetőséget vezettek be itthon 2024. január 1-jével, amely alapján a kutatás-fejlesztés (K+F)-tevékenységet végző cégek akár pénzvisszatérítésben is részesülhetnek az adóhatóságtól. Ilyen adókedvezményre eddig még nem volt példa Magyarországon, de sokan még mindig nem tudnak róla – hívta fel rá a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere.

adókedvezmény
Az új adókedvezmény számos országban évek óta sikeresen működik / Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Mi is az a K+F-adókedvezmény?

Az új típusú K+F-adókedvezmény lényege, hogy teljes mértékben csökkenteni tudja az adott évi társasági adót, továbbá a fel nem használt összeget akár vissza is lehet igényelni az adóhatóságtól. 

A cégek a felmerült K+F-költségeik után számolt fel nem használt adókedvezménnyel a következő három évben tovább csökkenthetik társasági adójukat, és ami extra, hogy a fel nem használt adókedvezmény összegét visszakérhetik a NAV-tól. 

„A visszaigényelhető összeget a társaságiadó-bevallásban kell majd feltüntetni, az adóhatóság legkésőbb a bevallás évének utolsó napjáig kiutalja azt” – számolt be róla Bagdi Lajos.

Ez az adókedvezmény azért nem teljesen ismeretlen, számos ország már évek óta működtet hasonló rendszert. Például 

  • Franciaország, 
  • Belgium vagy
  • Ausztrália. 

Részben ennek is köszönhető, hogy a globális minimumadó bevezetésével párhuzamosan Magyarország is beépítette ezt az adókedvezményt 2024-től, amely teljes mértékben elismertethető a globális minimumadó kalkulációja során.

Kik élhetnek a lehetőséggel?

Az új típusú adókedvezmény főként azon cégeknek lehet kedvező, amelyeknek nincs és várhatóan nem is lesz annyi társasági adójuk, amennyivel szemben a korábbi – és továbbra is fennálló – K+F-adóalap-kedvezményt elszámolhatják. Ilyenek például a K+F-intenzív vállalkozások vagy az egyéb jelentős társasági adókedvezményeket – így fejlesztési adókedvezményt, energiahatékonysági adókedvezményt – alkalmazó cégek – említette a Niveus Consulting Group partnere.

Ugyanakkor fontos, hogy alapos számítást, modellezést végezzenek az adókedvezményt felhasználni kívánó cégek, ugyanis az új típusú kedvezmény alkalmazásával nem élhetnek a helyi iparűzési adóban és a szociális hozzájárulási adóban elérhető K+F típusú kedvezményekkel a cégek. Mindazonáltal 

a gyakorlati példák azt mutatják, kifejezetten megérheti az új K+F-adókedvezményt alkalmazni, mivel ennek köszönhetően akár duplázódhat is az adómegtakarítás 

– emelte ki Bagdi Lajos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.