BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amikor nem jön ki a matek: mi lesz az üres irodaházakkal így?

London kiürült pénzügyi negyede, a Canary Wharf teljesen átalakul, az irodaépületek nagy részét más célokra, többek között szállodákká akarják átalakítani a tulajdonosok, miután az otthoni munkavégzés elterjedése miatt azok értéke meredeken zuhant - írtuk meg a napokban. Utánanéztünk, hogy Budapesten hol és milyen változásokat várhatunk az irodaházak környékén. Apropót is könnyen lehet találni, tekintettel a régóta üresen árválkodó, legutóbb luxusszállodának szánt egykori Szabadság téri TV-székházra, vagy a finiselő Dürer Parkba költöző kormányzati intézmények elhagyni készült épületeire, netán városszerte alacsony kiadottsággal küzdő irodaházakra gondolunk.

A funkcióváltás nem újkeletű dolog az ingatlanpiacon. 

Az egykori tévészékház épületének még nem találták meg az új funkciót, sok-sok éve üresen és zárva áll a Szabadság téren /Fotó: Shutterstock

Példákért nem is kell távolabb menni a pesti Deák térnél, ahol a régi rendőrpalotából lett szálloda, az Andrássy úti Balettintézetből ugyancsak luxushotel, de több hajdani lakóház is funkciót váltott és felső-közép kategóriás hotelként, vagy belvárosi hostelként találta meg új helyét a piacon  például az A&O Hostel vagy a soroksári út elején a WING által B+B hotellé alakított korábbi iroda – mondta Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting ügyvezetője a Világgazdaságnak.

Nem minden ötletből lesz valóság

A funkcióváltáshoz az épületnek és a környéknek is meg kell felelnie, szállodaként az tud jól működni, ahol a vendégfogadáshoz megvan a logisztika, azaz vannak a környéken éttermek, van megfelelő tömegközlekedés, úthálózat és a lokáció is vonzó.

Megkeresés mindig van, de

 legtöbbször az épület adottságai nem teszik lehetővé az áttematizálást

 – teszi hozzá a szállodai és ingatlanpiaci szakember.

Ha már irodaház a kiinduló példa, ami aktuális jelenlegi és távlati kérdés mindenhol a home office és a távmunka térnyerése miatt, a legnehezebb kérdést éppen ezek az épületek vetik fel. Többnyire nem elég szélesek, illetve ellenpéldaként túl mélyek ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen kettéosztani egy közép folyosóval úgy, hogy minden egyes új egység elegendő természetes fényhez jusson. 

Szerencsés, ha az épületnek minden oldalán van természetes fény, hogy a lakóegységek, illetve szállodai szobák megfelelő mélységben bevilágíthatók legyenek. Legtöbbször az épület hátsó frontja a kemény dió, az irodaház ablaktalan mélyén ülő dolgozónak elég a mesterséges fény, de egy szállodai szoba vendégének egész biztosan nem.

funkcióváltás
A Postabank egykori székháza már erősen lepusztult, funkcióváltásra esélye sincs? /Fotó: Wikipedia

Ami elsőre olyan jó ötletnek tűnt, ott ezen a ponton is bele lehet szaladni a késbe – fogalmaz Hegedűs Attila – ugyanis a holt terek nem termelnek bevételt, az épület átalakítása kapcsán nem jön ki a matek.

Ha az átépítés minden részlete zöld utat kap, vagyis megvalósíthatónak bizonyul, akkor

 jön a másik nagy kérdés, hogy ki finanszírozza az átalakítást 

és amennyiben szállodai funkció a megcélzott, akkor az is, hogy ki lesz az üzemeltető.

Az irodaházakban a bérlők bérleti díjat fizetnek, a szállodaiparban viszont gyakori a menedzsment szerződés, más típusú termékről van szó.

Kormányzati épületek szabadulnak fel

A régi irodaépületek ma szemmel nagyon hatékonytalanok, az MTV egykori székháza például tele van pici szobákkal és széles folyosókkal.

Olyanok a régi házak, mint egy hagyma, lehántva a külső héjakat végül csak egy zabszem marad, ami hasznos.

Ha mégis akad vállalkozó szellemű, és megfelelő tőkével rendelkező befektető, akkor rendszerint jön egy ember piros zászlóval, aki a műemlékvédelmi felügyelő, és megtiltja a tervezett átalakítást.

A történelmi, műemlék épületek, mint 

a belvárosi postapalota a Petőfi Sándor utcában, vagy a Postabank régi székháza a József nádor téren nagy fejtörést okozhat mindenkinek.

Lebontani nem merik egyiket sem, hasznosítani viszont nehezen tudják, mert nem találnak megfelelő funkciót a fejlesztők.

Egyszóval az ötlet lehet kecsegtetőnek tűnik, de mielőtt egy ilyen átalakításba belefog egy vállalkozó kedvű befektető, a  kötelező házi feladatot, azaz a piacelemzést, az átalakítási költségbecslést, tervezést, pénzügyi modellezést egyszóval az alkalmassági vizsgálatot el kell végezni, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében - nehogy a végén az maradjon, “pedig milyen jó ötletnek tűnt”. 

dürer park
Dürer Park felülnézetből: az állam megvásárolta az új irodakomplexumot, ide költözik hamarosan számos intézmény /Fotó: Property Market

A londoni üzleti negyed átépítéséhez hasonló helyzetben nincs Budapesten egyetlen városrész sem, de 

a jelenlegi kormányzati épületek megüresedése hamarosan fókusz témává teszi a lehetséges funkcióváltásokat 

a magyar ingatlanpiacon is, amely ugyanakkor egészen más adottságokkal bír, mint az Egyesült Királyság fővárosának és a világ egyik top desztinációjának üzleti negyede – összegezte a Prophex Europe Consulting ügyvezetője.

Irodából szálloda: teljesen átalakul London kiürült pénzügyi negyede

Az otthoni munkavégzés elterjedése miatt beszakadt a kereslet az irodákra. A tulajdonosok ezért úgy döntöttek, hogy új felhasználókat keresnek kiürült épületeik számára, és turistaközponttá alakítanák London üzleti negyedét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.