BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bemutatta Nagy Márton, hogy lesz 2028-ra ezer euró a minimálbér és egymillió forint az átlagkereset

A tárcavezető az Év Felelős Foglalkoztatója díj átadásán részletesen ismertette a következő évek várható béremelési ütemét. Szerinte könnyen elérhetjük az ezereurós minimálbért és az egymillió forintos átlagkeresetet 2028-ra.

„Igen, szeretnénk, ha emelkedne a fizetések vásárlóereje, de olyan bérnövekedés elképzelhetetlen, ami nincs összhangban a gazdasági növekedéssel” ezt mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Év Felelős Foglalkoztatója díj átadásán, ahol számos félreértést tisztázott. Orbán Viktor kormányfő pont egy hete mondta azt, hogy a kormány szerint elérhető az egymillió forintos fizetés Magyarországon néhány éven belül, ennek kapcsán pedig nagyon sok félreértés jelent meg a hazai nyilvánosságban. A tárcavezető jelezte, nem az átlagbérek, hanem a bruttó átlagkeresetek esetében tekintik elérhetőnek az egymillió forintos bűvös határt. 

egymillió
Bemutatta Nagy Márton, hogy lesz 2028-ra ezer euró a minimálbér és egymillió forint az átlagkereset

Megosztott egy diagramot is a következő évek várható minimálbér- és bruttóátlagkereset-növekedéséről, 

ezek alapján valóban elérheti 2028-ra az ezer eurót a minimálbér, miközben a bruttó átlagkereset megközelíti az egymillió forintot, 2029-re pedig meg is haladja.

Mindez azért is lényeges, mert finomította Orbán Viktor szavait, tehát a korábbi feltételezésekhez képest elegendő egy a mainál alacsonyabb, 9-10 százalékos bérnövekedés is, és nem kell a 14-15 százalékos éves ütem, amit mi kiszámoltunk, és elemzők szerint sem fenntartható.

Maga Nagy Márton is úgy látja, hosszú távon nem fenntartható a mostani 9-10 százalékos reálbér-növekedéssel járó bérdinamika, helyette reálisabb a 4-5 százalékos ütem. Épp ezért kell a gazdasági növekedés beindítása, amely a várakozásai szerint jövőre 3 és 6 százalék között lehet.

Érdekessége a miniszter által megosztott diagramnak, hogy tartalmazza már a következő évek minimálbér- és garantáltbérminimum-emelését is, 

ezek alapján a kötelező legkisebb munkabér jövőre 12 százalékkal, míg a szakmunkás-minimálbér 10 százalékkal növekedhet.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is számol a garantált bérminimummal, tehát 2027 után is maradhat. Fontos azonban hozzátenni, hogy erről is a szakszervezetek és a munkáltatók fognak dönteni, nem a kormány, a szociális partnerek pedig konkrét összegekről eddig nem tárgyaltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.