BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több az üres iroda Budapesten, konkrétan csúcsokat dönt a kihasználatlansági ráta

Tovább csökkent a kereslet a budapesti irodák iránt a harmadik negyedévben idén, miközben tovább nőtt az üresedési ráta, ami az első három negyedévben már 14 százalékot tett ki. Ez pedig már csaknem évtizedes, pontosabban kilencéves csúcsot jelent. Az irodabérleti szerződések több mint fele hosszabbítás volt, előbérleti szerződés a legutóbbi negyedévben nem született.

Mindössze három új irodaházat adtak át Budapesten 2024 harmadik negyedévében, amikor mintegy 23,2 ezer négyzetméterrel bővült csupán a meglévő több mint 4,4 millió négyzetméteres modern irodaállomány – derül ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) irodapiaci összegzéséből.

irodapiac
A Liberty irodaház a kevés új egyike Budapesten / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nyáron adták át a Bohn saját tulajdonú, 1,5 ezer négyzetméteres új központi irodaházát és elkészült 19,8 ezer négyzetméteres Liberty North, valamint az 1,9 ezer négyzetméteres Enter City Office Park I irodaház.  A negyedév során a BRF egy épületet átsorolt a saját tulajdonú ingatlanok közé. 

Mindeközben, azaz 2024 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal csökkent a teljes irodapiaci kereslet, ami összesen 93,1 ezer négyzetmétert tett ki.

Csak hosszabbítgatnak a bérlők, kevés az új ügyfél

A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 51 százalékkal. Az új szerződések a bérbeadások 40 százalékát tették ki, a bővülések 8 százalékot, a saját használatra vásárlás részaránya pedig 2 százalékot ért el. Előbérleti szerződést nem regisztráltak a negyedévben - közölte a BRF elemzésében.

A legmagasabb bérlői aktivitást ebben a negyedévben a Központi-Pest alpiacon mérték, a teljes volumen 31 százalékát itt kötötték le. Ezt követően a második legnagyobb aktivitást a Váci úti irodafolyosón regisztrálták 26 százalékos részesedéssel a negyedéves bérbeadási volumenből. 

A harmadik negyedévben kötött 147 bérleti szerződésben átlagosan 634 négyzetméteres irodaterületek szerepeltek. A tranzakciók száma közelítőleg összhangban van a 2023 harmadik negyedévében rögzített értékkel, míg 

a tranzakciók átlagos mérete 27 százalékkal csökkent. 

Két szerződést kötöttek 5 ezer négyzetméternél nagyobb területre, mindkét szerződés hosszabbítás volt. 

A negyedév legnagyobb tranzakciója ennek értelmében egy szerződéshosszabbítás közel 12 ezer négyzetméteren a Corvin 4 irodaházban, míg a negyedév legnagyobb új szerződését a KÉSZ Metaltech kötötte közel 2 ezer négyzetméteren a KÉSZ Mester Udvarházban.

Mi történt idén a budapesti irodapiacon?

Az idei év első kilenc hónapjában összességében stagnált a teljes kereslet, ami 331,5 ezer négyzetmétert tett ki, ez összesen 1 százalékos növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest. 

LUS_IMG_6433
Az év egyik legnagyobb új irodabérleti szerződését a MÁV kötötte a Telekom székházába /Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nettó kereslet, vagyis a szerződés hosszabbítás és saját tulajdonba vétel nélküli tranzakciók 2024 első három negyedévében 150,3 ezer négyzetmétert értek el, amely 12 százalékos csökkenés 2023 azonos időszakához viszonyítva. 

Az üresedési ráta enyhén emelkedve elérte a 14 százalékot 2024 harmadik negyedévében, ami kilencéves csúcsnak felel meg.

A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,08 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig  1,05 százalékponttal növekedett.

A legalacsonyabb üresedési rátát, összesen 7,3 százalékot a Központi-Buda alpiacon regisztrálták, míg a legmagasabb értéket, 31, 9 százalékot változatlanul a budapesti agglomerációban mérték.

Negatív rekord: padlón az irodapiac, már nem nőnek ki a földből a londoni felhőkarcolók

A világ egyik gazdasági központjában már nem feltétlenül éri meg óriási ingatlanokba befektetni, miután nagyon lelassult az irodapiac.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.