BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliókat spórolhatunk meg ingatlanvásárláskor a megfelelő szakember segítségével

Ingatlanvásárlás előtt számtalan fontos kérdés merül fel mindenkiben. Mennyiért tudjuk eladni a lakásunkat, milyen költséggel jár egy adásvétel, érdemes-e hitelt felvenni a megvásárolandó ingatlanra, és ha igen, mennyit? Szakembereket kérdeztünk a legfontosabb teendőkről, akiktől megtudtuk, segítségükkel akár milliókat is megtakaríthat az ügyfél az adásvétel során.

Ingatlanvásárlás előtt az egyik leggyakrabban felmerülő dilemma, hogy miként fogjunk neki: elsőként értékesítsük saját ingatlanunkat vagy előbb kössünk adásvételt a kinézett álomlakásra? Ha pedig nincs rá fedezet, honnan vegyünk fel hitelt? Egy ingatlanértékesítőt és egy pénzügyi szakértőt kérdeztünk, hogy ők mit javasolnak, és mire figyeljünk lakásvásárláskor.

ingatlanvásárlás
Érdemes szakember segítségét kérni ingatlanvásárlás előtt / Fotó: GDN Ingatlanhálózat

Mit mond az értékesítő az ingatlanvásárlásról?

Somogyi Aranka, a Duna House ingatlanértékesítője szerint először érdemes konzultálni egy tapasztalt szakemberrel, aki ismeri az ingatlanpiacot, a szerződési szokásokat, feltételeket, és tisztában van azzal, hogy reális-e az elképzelésünk. Az ingatlanértékesítő végigkíséri az ügyfelet az egész folyamaton: 

  • részt vesz a megbeszéléseken, eladásnál és vételnél is. 
  • Segít ingyenesen felmérni, mennyit érhet a lakásunk és mennyit, amit kinéztünk, sőt
  • arról is tájékoztat, hogy milyen pluszkiadásokkal járhat a váltás, mint például az ügyvédi költség, a lakásvásárlási illeték vagy a költözés.

A következő lépés az ingatlanértékesítő elmondása szerint, hogy átgondoljuk, van-e elegendő pénzünk ahhoz, hogy az új lakásra vételi ajánlatot tegyünk, illetve le tudunk-e tenni foglalót, ha megtörténne a szerződéskötés.

Amikor megvan a fedezet

Ha van elég pénzünk (és elég bátrak vagyunk), leszerződhetünk a nekünk tetsző lakásra, két-három hónapos végső kifizetéssel és birtokba adással. Ezután mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy el tudjuk adni a saját ingatlanunkat. 

Az ingatlanértékesítő szerint ennek két kockázata van: az egyik, hogy egyáltalán nem tudjuk eladni, és elbukjuk a foglalót, igaz, ez ritkábban szokott megtörténni. 

A másik veszély, ami reálisabb, hogy időben „beszorulunk”, és emiatt kénytelenek leszünk áron alul túladni a lakásunkon.

Ha hiányzik a forrás

Ha nincs elég pénzünk, vagy nem vagyunk elég bátrak, akkor először a saját lakásunkon adjunk túl, és szerződéskötéskor kérjünk hosszabb, két, három hónapos kiköltözési lehetőséget – javasolja az értékesítő. A hitellel vásárló vevőknek amúgy is ennyi időre van szüksége a szerződéskötéskor, hogy megkapja a hitelt. A szakember szerint amit kockáztatunk ilyenkor: hogy nem találjuk meg a megfelelő lakást, és el kell hagynunk az ingatlant, mielőtt be tudnánk költözni az új lakásba. 

Az ingatlanos jó tanácsa

Minden esetre legyen B tervünk, például arra, hogy néhány hónapra béreljünk valamit, amíg megtaláljuk az igazit, vagy esetleg családon belül oldjuk meg a lakhatást, amíg be nem tudunk költözni az új otthonunkba. Új építésű ingatlan vásárlásakor sokszor előfordul, hogy az ígért építési határidőre mégsem lett kész a ház, ilyenkor akár néhány hónapot, fél évet is át kell vészelni valahogy.

Előfordulhat, hogy ugyan megtaláljuk álmaink lakását, de a sajátunkat még nem tudtuk eladni, sem elkótyavetyélni gyors eladással. Erre a helyzetre is létezik megoldás: vannak bankok, amelyek foglalkoznak áthidaló hitel nyújtásával. Erre az esetre kérjünk előzetes hitelelbírálást. Somogyi Aranka egy bankfüggetlen tanácsadó megkeresését javasolja, aki díjmentesen segít az ügyfélnek megtalálni a legkedvezőbb megoldást.

Tíz bank helyett egy hitelügyintéző

Kiss Tamás, a GV Hitelközpont értékesítési vezetője szerint időt spórolunk meg azzal, ha egy független hitelszakértő segítségét kérjük, ahelyett, hogy ilyenkor felkeresnénk valamennyi bankot. Az ügyfelet – mint mondja – azzal is segítik, hogy összefoglalják, milyen költséggel kell számolni hitelfelvételkor, hogy a meglévő jövedelmekkel hitelképes lesz-e addig az összegig, amennyire szüksége lenne, vagyis az ügyfél látni fogja, meddig ér az a bizonyos „takaró”. 

Emellett segítenek annak megtervezésében, hogy mekkora az az összeg, amelyet az ügyfél hosszú távon, nagy biztonsággal törlesztőrészletként havonta ki tud fizetni, és nem megnyomorítja a családot, hanem hozzásegíti egy olyan ingatlanhoz, amellyel jobb minőségű, boldogabb életet élhet, a megfelelő alapterületen.

A szakember szerint egyre többen gondolkodnak tudatosan: a lakáshitelek 55 százalékát független hitelközvetítők segítségével veszik fel az ügyfelek, ami több szempontból is is hasznos. Például amellett, hogy a potenciális vevő többnyire ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást, 

a hitelszakértő sokszor egyedi kamatokkal az ügyfelek számára nem elérhető kedvezményeket tud kiharcolni a pénzintézetektől, ugyanis mennyiségi kedvezményt kapnak, amellyel csökkentik a lehetséges vásárlók költségeit. Egy átlagügyfél számára a futamidő során akár milliókat is spórolhat egy hitelközvetítő

– emelte ki Kiss Tamás. 

A pénzügyi tanácsadó azt javasolja, ingatlanvásárlás előtt a fentieken túl arra is figyeljünk, hogy a megvásárolandó ingatlanon tervezünk-e felújítást, korszerűsítést. Erre ugyanis kevesen gondolnak. Márpedig ha kifutunk a keretből, és gyors megoldásra van szükség, belekényszerülhetünk olyan hitel felvételébe, amelynek magasabb a kamatozása, mint például a személyi kölcsöné, ahelyett, hogy valamennyit félretéve felújításra, kedvezőbb kamatozású lakáshitelt igényelnénk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.