BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapestet gyakorlatilag kizárnák az ötszázalékos lakáshitelből a bankok

A pénzintézetek hajlandók olcsó hitelt adni, ha kellően kevesek számára elérhető. A kormány ezzel szemben szeretne minél szélesebb kört elérni a kamatplafonnal. A bankok által javasolt négyzetméterár alapján az új építésű lakások döntő többségére nem terjedne ki az ötszázalékos kamattal kínált hitel.

Sokan felkapták a fejüket arra, amikor Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt kérte a bankoktól, hogy legfeljebb 5 százalékos kamattal nyújtsanak lakáshitelt. Noha korábban a tárcavezető hasonló javaslata sikerrel járt, az 5 százalékot a bankok már csak egy kisebb ügyfélkör számára biztosítanák a felek közötti tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint.

House,Model,With,Agent,And,Customer,Discussing,Calculate,For,Price, kamatplafon
A bankoknak jelenleg nem igazán éri meg az 5 százalékos hitel, érthető, ha szűkítenék a jogosultak körét / Fotó: Shutterstock

Ezek a bankok feltételei a kamatplafonos hitelre

A bankok által megnevezett feltételek igyekeznek szűkre szabni az ügyfélkört, ami nem is meglepő, hiszen ezzel jócskán alá kéne menniük a jelenleg 6,5 százalékos alapkamatnak is. Az ügyfeleknek azonban szinte biztosan megéri ilyen hitelt felvenni, ha jogosultak lesznek rá. Nézzük tehát:

  1. az 5 százalékos hitelt csak a fiataloknak adnák a bankok,
  2. ezzel némileg összefüggve csak az első lakás megvételét finanszíroznák a kedvező kamatszint mellett,
  3. legfeljebb 50 négyzetméteres lakásra adnának ilyen hitelt,
  4. a megvásárolt lakásnak zöldnek, energiahatékonynak kellene lennie,
  5. és végezetül mindez ne kerüljön többe, mint négyzetméterenként egymillió forint.

Budapestet gyakorlatilag kizárnák a kamatplafonos hitelekből

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei év elején Budapesten az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1 477 000 forint volt, és egy átlagos használt lakás egyetlen négyzetméteréért 918 ezer forintot kellett fizetni, ez azt jelenti, hogy 

a fővárosban gyakorlatilag senki sem élhetne ezzel a lehetőséggel.

Ugyanis a zöldenergia-hatékony lakások többsége új építésű, vagy felújításon esett át a közelmúltban, ami az árán is látszik. Budapesten tehát nem nagyon létezhet olyan ingatlan, amelyik megfelel az utolsó két feltételnek – derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

Vidéken reménykedhetnek a lakáshitelre várók, de új építésű lakást ott sem lesz könnyű venni

A pénzügyi portál elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy országosan a használt ingatlanok átlagos négyzetméterára 512 ezer forint volt az első negyedévben, az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 1 163 000 forint. Az energiahatékony lakások azonban vidéken is drágábbak az országos átlagnál, amit Budapest is felfelé húz, így a fővároson kívül már lennének elérhető lakások 5 százalékos kamatplafonnal.

Azt is érdemes látni, hogy ez egyelőre csak a bankok javaslata, és nyilvánvaló, hogy ők szeretnék, ha a lehetőség minél szűkebb kör számára lenne elérhető, míg a kormány ezzel ellentétben minél több ember számára elérhetővé tenné az olcsó hitelt. A Bankmonitor szerint arra csekély az esély, hogy az 5 százalék mindenki számára elérhetővé váljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.