BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kutatók Éjszakája: flashmob és interaktív kerekasztal-beszélgetés

Merőben új formában és koncepcióval valósult meg az idei Kutatók Éjszakája a Bay Zoltán Kutatóközpontban. A korábbi évekhez képest a kutatóintézet egy merész újítással kimozdult a laborok és előadótermek falai közül, és az utcára, az emberek közé, a város szívébe vitte el a tudományt.

A Kutatók Éjszakája közterületi programjai, a rendhagyó TudományExpressz-villamosjárat, a Deák téri flashmob és az interaktív kerekasztal-beszélgetések mind-mind azt a célt szolgálták, hogy a fenntarthatóságot, a tudományos eredményeket közérthető, vonzó módon mutassák be a szélesebb közönségnek.

kutatók éjszakája
A Kutatók Éjszakája résztvevői látványos kísérletek szemtanúi voltak / Fotó: Bay Zoltán Kutatóközpont

A Kutatók Éjszakája csúcspontja, a flashmob

A rendezvénysorozat egyik csúcspontja a Deák téren és a Móricz Zsigmond körtéren tartott tudományos flashmob volt, amelyen Vida Ádám, a Bay Zoltán Kutatóközpont K+F igazgatója, Molnár Janka influenszer, „A tudomány szexi” TikTok-csatorna házigazdája és Lampert Benedek, a Figs Fan Photos alkotója közösen hívta fel a figyelmet a tudomány fontosságára. A különleges esemény során látványos kísérleteket mutattak be, miközben a járókelők számára is élvezhető módon szólították meg a közönséget.

A program következő állomásaként a Bay Zoltán Kutatóközpont budapesti telephelyén került sor egy kerekasztal-beszélgetésre a műanyagok körforgásáról a hulladékgazdálkodásban, amelyen a Bay szakértői mellett a Szentkirályi Magyarország, a CBA és a Mohu képviselői osztották meg tapasztalataikat, véleményüket a műanyagok újrahasznosításának lehetőségeiről és kihívásairól.

Újdonság: a TudományExpressz-villamos

Az esemény újdonsága, a TudományExpressz-villamos, amely a 47-es vonalán közlekedett a Deák tér és Budafok között. A jármű belső terében tudományos kísérletek, interaktív bemutatók és élő kutatói beszélgetések zajlottak, közben az utasok bepillanthattak a kutatói élet kulisszái mögé. A TudományExpressz minden járata megtelt, az utasok nagy lelkesedéssel vettek részt a programokon, amelyeket a kutatóintézet dolgozói, önkéntesei vezettek.

Az est folyamán további izgalmas programok zajlottak a színpadon, köztük az influenszerek részvételével tartott Influenszerek szerepe a tudománykommunikációban és fenntarthatóságban című kerekasztal-beszélgetés. Molnár Janka moderálásával 

  • Gyuris Rita (Plantprotecting Rita), 
  • Erzsi & Bence (CultureGeeks), 
  • Lampert Benedek (Figs Fan Photos) és 
  • Vida Ádám osztotta meg gondolatait arról, 

hogy a közösségi média hogyan segíthet a tudományos ismeretek népszerűsítésében.

Az Ivan & The Parazol zárt 

Az esemény zárásaként a Ivan & The Parazol Pop Duo Akusztik koncertje pezsdítette fel a hangulatot. Az exkluzív akusztikus fellépés során a zenekar nemcsak zenei tehetségét mutatta meg, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenntarthatóság és a környezettudatosság nem pusztán divatos hívószavak, de a felelősségteljes viselkedés egyben a jövő záloga is.

Az új formátumú rendezvényen a Bay Zoltán Kutatóközpontban és a kutatók villamosán tartott 

programokon mintegy háromezren vettek részt, a siker egyértelműen visszaigazolta a szervezők törekvéseit: a közterületi eseményekkel és interaktív elemekkel még közelebb hozták a tudományt az emberekhez, 

megmutatva, hogy a kutatói életpálya nemcsak izgalmas, de rendkívül fontos szerepet is játszik a fenntartható jövő megteremtésében.

MFB
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.