BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton: 20 pontos gazdasági akciótervet hirdet jövő héten a kormány

Számos kérdést tisztázott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a következő évek bérnövekedése kapcsán az Év Felelős Foglalkoztatója díj átadásán. A miniszter megerősítette, amit Orbán Viktor miniszterelnök egy hete mondott, azaz 2028-ra elérhető az ezereurós minimálbér és az egymillió forintos bruttó átlagkereset.

Egy húsz elemből álló gazdasági akciótervet hirdet meg jövő héten a kormány – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az év foglalkoztatója díj átadóján. A tárcavezető hozzátette, a kormány a lakhatást, a bérkonvergenciát és a vállatok méretugrását szeretné elősegíteni.

 

Nagy Márton megismételte azt, amit Orbán Viktor a Kossuth rádióban mondott, szerinte elérhető az ezereurós minimálbér és az egymillió forintos átlagkereset a következő években.

Úgy látjuk, hogy 2028-ra lehet ezer euró a minimálbér, ezt könnyű kihozni 

– fogalmazott a miniszter, aki szerint ez igaz az egymilliós átlagkeresetre is, ehhez azonban kell a gazdasági növekedés.

Nagy Márton egyértelművé tette, szeretnék, ha nőne a fizetések vásárlóereje, de olyan bérnövekedés elképzelhetetlen, amely nincs összhangban a gazdasági növekedéssel.

Épp ezért szeretnék a 3–6 százalék közötti tartományba emelni a GDP-bővülés mértékét. Ez egyelőre várat magára, a harmadik negyedév még nem alakult túl jól, a negyedik negyedév már jobb lesz, a jövő év első három hónapjában ugyanakkor ugorhat egyet a magyar gazdaság. 

Ahhoz, hogy valóan összejöjjön ez a növekedés, a miniszter szerint szükség van a gazdasági semlegességre, amelynek hét pontját emelte ki:

  • erős gazdasági növekedés,
  • csökkenő államadósság,
  • külföldi befektetések,
  • folyamatos adócsökkentés,
  • duplájára emelt családi adókedvezmény,
  • kezdvezményes munkáshitel.

Beszélt arról is, hogy továbbra sem mondanak le arról a célról, hogy munkaalapú legyen a magyar gazdaság, ezért szeretnék tovább növelni a foglalkoztatottsági rátát, amelyet 2030-ra 85 százalékra emelnének. Szerinte ez könnyűszerrel meglehet, úgy látja: „Messze-messzi verni fogjuk az összes uniós országot.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.