BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt vannak a részletek, erre lehet majd felhasználni a nyugdíjpénztári megtakarításokat

Elkezdődött a társadalmi egyeztetés az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő pénzek lakáscélú felhasználhatóságáról. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a javaslatban egy utólagos finanszírozású konstrukció szerepel. Ennek keretében 2025-ben adómentesen, akár három alkalommal benyújtott számla ellenében lakásvásárlásra és felújításra egyaránt felhasználhatóvá válhat több mint egymillió pénztártag számára a hozamokból, állami adójóváírásból felhalmozódott megtakarítás.

Önkéntes alapon több mint egymillió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy a személyenként átlagosan több mint kétmillió forintos számlaállományát önkéntesen lakáscéllal felhasználják. Az erről szóló javaslat társadalmi egyeztetése hétfőn kezdődik meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Couple,,House,And,Reading,With,Laptop,Or,Documents,For,Tax,
Átlagosan kétmillió forintról dönthetnek az érintettek/ Fotó: Shutterstock

A kormány kivételes lehetőségként

engedélyezné lakáscélokra, vásárlásra, felújításra és hiteltörlesztésre is felhasználhatóvá tenni az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat.

Az átmeneti lehetőség vonatkozik az eddigiekben saját és munkaáltató-befizetésekre, valamint az ezekből elért hozamokra, illetve az állami adó-jóváírásból felhalmozódott megtakarításokat is érinti majd összességében – hangzott el egy szeptember végi konferencián. 

A tervezet értelmében

  • a megtakarítások lakáscélú felhasználása extra, opcionális, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet,
  • a megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egy éves időtartamban van lehetőségük; 
  • a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe.

Hiteltörlesztésre is felhasználható – egy feltétellel

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását. 

A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza. 

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében 

meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet és akár három alkalommal is benyújthatók,

 így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Pénztárszövetség feltételekkel támogatja a nyugdíjmegtakarítások ingatlanszerzési célú felhasználását

Az ÖPOSZ elküldte észrevételeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A Pénztárszövetség szerint a kezdeményezés bizonyos feltételek teljesülése esetén a pénztártagok érdekeit szolgálja. Azonban a hosszú távú cél továbbra is a nyugdíj kiegészítése lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.