BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Daily Life In Paris On The Eve Of The Olympics

Újabb fejlemény a magyar rendezésű olimpia ügyében: nem várt helyről jöhet segítség

A magyarellenességéről is ismert Szlovák Nemzeti Párt részéről Andrej Danko pártelnök és Dusan Keketi sportminiszter is úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia konzultációkat kezdeményezett hazánkkal egy olyan sportinfrastruktúra-hálózat létrehozásának lehetőségeiről, amelyet Magyarország esetleges 2036–2040 közötti nyári olimpiai játékok rendezése esetén is felhasználhatnának.

A magyarellenességéről is ismert Szlovák Nemzeti Párt részéről Andrej Danko pártelnök és Dusan Keketi sportminiszter is úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia konzultációkat kezdeményezett hazánkkal egy olyan sportinfrastruktúra-hálózat létrehozásának lehetőségeiről, amelyet Magyarország esetleges 2036–2040 közötti nyári olimpiai játékok rendezése esetén is felhasználhatnának. 

Olimpia, Magyarország, Szlovákia, rendezés
Olimpia Magyarországon: Szlovákia is beszállna, de nem rendezőként / Fotó: NurPhoto via AFP

A Parameter.sk tudósítását szemléző 24.hu cikkében azt írják, Danko és Keketi ugyanakkor egyaránt kiemelték, mindez nem közös rendezési szándékot jelent, hanem azt, hogy egyes szlovákiai sportlétesítményeket is használhatnának az olimpiai versenyeken – erről pedig egyeztetnek a magyar féllel.

Magyarország úgy határozott, hogy Szlovákia területén is találhatók olyan sportlétesítmények, amelyek beilleszthetők lennének az olimpia rendezésébe, mint például a magántulajdonban lévők, illetve a pozsonyi, dunaszerdahelyi vagy kassai futballstadionok. Nem kizárt, hogy új létesítmények épülnek majd a koncepció részeként

– közölte Andrej Danko.

Az egyik ilyen sportkomplexum – amely egy esetleges pályázat esetén a „közös olimpiai sportinfrastruktúra” részét képezné – az Olimpiai Aréna projektjeként valósulna meg. Ez a somorjai olimpiai edzőközpont és sportkomplexum bővítésével jöhetne létre.

Dusan Keketi pontosította, hogy az Olimpiai Aréna több mint 15 olimpiai sportág számára biztosítana infrastruktúrát mintegy 5000 négyzetméteres területen, amely megfelelne a nemzetközi események megrendezésére vonatkozó követelményeknek. A komplexum a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság kezelésében lenne.

„A beruházás teljes költségét 31 millió euróra becsülik, amelyhez az állam 20 millió euróval járulna hozzá, a fennmaradó részt pedig a jelenlegi komplexum tulajdonosa, egy magánbefektető fedezné”

– magyarázta Keketi. Hozzátette: a projekt állami beruházásait –amely jelenleg építési engedélyezési szakaszban van – a közeljövőben a szlovák kormánynak kell jóváhagynia. A törvény szerint a kabinetnek minden 5 millió eurót meghaladó sportinfrastruktúrába történő befektetést jóvá kell hagynia.

Magyar rendezésű olimpia: valami készülődik, Karácsony is megszólalt

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Karácsony Gergely sajtótájékoztatón jelentette be pénteken, hogy Budapestnek meg kell vizsgálnia, mit jelente egy olimpia megrendezése a számára.

A főpolgármester nyilatkozata fordulatnak tekinthető, legalábbis az ötkarikás játékokkal kapcsolatos korábbi megszólalásai kevesebb nyitottságot tükröztek. Karácsony ugyanakkor ezt a megközelítést visszautasította, és arról beszélt, hogy már 2015-ben sem zárkózott el egy budapesti rendezés elől.

Kiemelte: 

2025 őszéig kellene dűlőre jutni abban, hogy a magyar főváros megpályázza-e az olimpiát, a lebonyolítás pedig 2036-ban vagy 2040-ben is lehet, de 2044-re is csúszhat.

Egy biztos, a főváros a következő nyári európai játékokat célozza meg. Arról is beszélt, hogy előzetesen budapesti népszavazás kiírását tartja ideálisnak, de szerinte felmerülhet az országos voksolás lehetősége is.

Bár a Fidesz mindig is támogatta az esemény hazai rendezését, a budapesti költségvetésen tátongó lyuk ezt lehetetlenné teszi. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője ezért felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tisztázza a főváros pénzügyi helyzetét, és kezelje a csődöt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.