BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
napelem
energiaügyi minisztérium

Több mint háromezer család épített támogatással napelemes rendszert

Az eddig megítélt forrásmennyiség tizedét közelítik az átutalt összegek a Napenergia Plusz Programban. Az Energiaügyi Minisztérium szerint már több mint háromezer családnak fizettek ki támogatást a modern napelemes rendszerek telepítéséhez.

A legfrissebb adatok szerint már több mint háromezer lakossági fejlesztésre fizetett ki a támogató összesen 7,85 milliárd forintot – közölte az Energiaügyi Minisztérium a napelemek támogatásával kapcsolatban.

napelem
energiaügyi minisztérium
Több tízezren pályáztak napelemre / Fotó: ANP via AFP

A Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a családokat – hangsúlyozta a szaktárca. Az állam a napelemet és energiatárolót tartalmazó rendszereik beszerzési és telepítési költségeinek kétharmadát, ingatlanonként legfeljebb 5 millió forintot vállalhat át a háztartásoktól.

A napelem tiszta és zöld energiaforrás

A népszerű program fontos sikermutatója, hogy a kormány a nagy érdeklődésre tekintettel a nyáron 30 milliárd forinttal emelte meg annak keretösszegét. Az induláskor becsült mintegy 15-16 ezerhez képest így már most több mint 20 ezer támogatási kérelmet bíráltak el kedvezően összesen 83 milliárd forint értékben.

A tartósan 4,1 millió forint körül alakuló átlagos támogatási igénnyel kalkulálva a megemelt keretből akár több mint 25 ezer család részesülhet majd.

Kiemelték, hogy a jövő a zöldenergiáé, és Magyarország élenjáró szerepre törekszik a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is.

Összesen 7 ezer megawatt feletti beépített összteljesítményű hazai naperőműpark szinte teljes egészében 2010 óta épült ki. A meglévő napenergia kapacitások több mint háromnegyedét ebben az évtizedben állították üzembe.

Háztartási méretű naperőművekből a korábbi várakozások szerint 2030-ra működhetett volna 200 ezer darab Magyarországon. Ehhez képest jelenleg több mint 285 ezer található meg belőlük hazánkban, többnyire családi lakóingatlanok tetején. A Napenergia Plusz Program jóvoltából számuk belátható időn belül eléri a 300 ezret.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.