BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százezer magyarnak segíthet ez az applikáció

Mától felnőtt betegségek kapcsán is használható a Semmelweis Egyetem ingyenes, tünetellenőrző alkalmazása, a Semmelweis HELP. Tavaly gyermekbetegségekre kidolgozva, hatalmas érdeklődéssel kísérve indult, most szemészettel, szülészet-nőgyógyászattal és az általános, felnőtt háziorvosi területtel bővült a mobil- és webalkalmazás.

Már több mint 187 ezren használták az ingyenes tünetellenőrző alkalmazást, a 2023 nyarán debütált Semmelweis HELP-et, amely most új modullal bővült.

Semmelweis HELP
Óriási jelentőségű az egyetem új fejlesztése is, a gyerekmodul után ma élesített felnőttmodul / Fotó: Bach Máté

Az immár 778 tünetet és 740 betegséget tartalmazó applikáció elsősorban heveny tünetek ellenőrzésére használható, elsődleges célja, hogy a betegek a megfelelő ellátási szintre jussanak segítségével. 

A Semmelweis HELP tájékoztat arról, hogy a felhasználónak betegség vagy baleset esetén

  • mikor kell elindulnia az ügyeletre,
  •  a kórházba, 
  • a szakorvoshoz, illetve 
  • otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Azoknak, akiknek a telefonján már ott van az alkalmazás, elég csak frissíteni a felnőttmodullal, a most csatlakozók pedig ugyancsak ingyenesen letölthetik az AppStore-ból, a Play Áruházból, illetve elérhető ezen a címen.

A hazai szinten egyedülálló fejlesztés hétfőn bejelentett bővítésén majdnem egy évig, 14 orvos és két kommunikációs szakember dolgozott. 

A fejlesztés a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósult meg, a tartalmakat pedig a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ validálta.  

A rendszer nem ad diagnózist, 

de hiteles, orvosszakmailag megalapozott, a laikusok számára is érthető információkat nyújt arról, hogy mi okozhatja az észlelt tüneteket. A vérnyomásra, pulzusszámra, hőmérséklet-adatokra és egyebekre vonatkozó felhasználói válaszok alapján megmutatja az egyes betegségekkel kapcsolatos tünetegyezés mértékét, és azt, hogy az egészségügynek melyik szintjére kell fordulni az adott problémával.

A Semmelweis Egyetem fontos feladatának tekinti a három fő tevékenysége – az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás – mellett a lakossági edukációt is – mondta Merkely Béla rektor az alklamazás felnőtt modulját bemutató sajtótájékoztatón.

Az applikáció felnőttekre való kiterjesztése nemcsak a pácienseknek kínál új lehetőségeket, de hozzájárulhat az egészségügyi rendszer terhelésének csökkentéséhez is

– emelte ki Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.  

Az appot időközben kiegészítették vérnyomás-, vércukor- és a pulzusértékek megadására alkalmas panellel, továbbá szükség esetén a bevitt adatok és válaszok megadása után

az algoritmus a háttérben kiszámolja a szülés várható időpontját, a beépített szemészeti panel pedig az akut helyzetek gyors felismerését szolgálja 

– közölte Kovács Eszter, az applikáció ötletgazdája, egyik fejlesztője, az egyetem kommunikációs igazgatóhelyettese.

Krivácsy Péter, a Semmelweis HELP orvosszakmai vezetője hangsúlyozta: a gyermekgyógyászati modul fejlesztése során szerzett tapasztalatokat használták fel a felnőtt háziorvosi, szülészeti-nőgyógyászati és szemészeti modulok kidolgozása során. Utalt arra is, hogy a gyakorló, betegeket gyógyító orvosok részéről ez a feladat teljes más gondolkodást és logikát igényelt, hiszen más szerkezetben kellett elhelyezniük az ismeretek tégláit úgy, hogy azok jól működő egészet adjanak.

Fontos, hogy 

akut panaszokat ellenőrizzenek a felhasználók, és ne a krónikus betegségeiket, kövessék

az applikáció kéréseit, javaslatait, használják a szabad szavas keresőt, és lehetőleg minél több tünetet adjanak meg, akkor működik majd jól a tünetellenőrzés – hangsúlyozták a fejlesztők.

Tavaly nyáron, a Semmelweis HELP bemutatása után egy nap alatt 14 ezer tünetellenőrzést végzett a lakosság, a Magyarországot kiszolgáló AppStore-ban napokig vezette a letöltési listát, megelőzve ezzel a játék és navigációs programokat.

Semmelweis HELP: külföldön is érdeklődnek a magyar innováció iránt

Már licencérdeklődés is van arra a feltehetően világszinten is egyedülálló, közcélú egészségügyi applikációra, amelyet a Semmelweis Egyetem csapata fejlesztett ki. Az alig öt hónapja bevezetett, ingyenes tünetellenőrző applikáció, a Semmelweis HELP a gyermekbetegségekre kidolgozva elérhető, de jövő év második felében már a felnőttekre szabott változata és a szülészeti-nőgyógyászati tünetellenőrző verzió is megjelenhet, miközben munkához látott a Szemészeti Klinika csapata is – értesült a Világgazdaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.