BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább drágul a tankolás – de az áremelkedés csak átmeneti

Szombattól emelkedik a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi ára. Az év végéig hatszáz forint körüli átlagárakkal számolhatunk.

Szombattól a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára 4, a gázolajé pedig 5 forinttal emelkedik, és ezt az emelést a kutak várhatóan érvényesítik is majd az áraikban. Az aktuális átlagárak a töltőállomásokon pénteken a benzin esetében 584 forintot mutatnak, a gázolaj átlagára pedig most 590 forint literenként. Az áremelés hátterében a közel-keleti konfliktus súlyos harci eseményei állnak, amelyek a Brent típusú olaj árát növelik.

tankolás
A benzin négy, a gázolaj öt forinttal drágul szombattól / Fotó: Lapis Renáta / MTI

Az áremelkedés pedig várhatóan a jövő hét folyamán még tovább folytatódhat

mondta az InfoRádióban Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt figyelemmel kíséri a hazai átlagárak régiós országokhoz viszonyított alakulását. A legutóbbi statisztika pénteken, október 4-én jelent meg: eszerint a hazai árak számos környező országban tapasztalhatónál alacsonyabbak valamelyest. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető elmondta: az olajár emelkedése a környező országokban is drágítja az üzemanyagokat, így a különbség megmaradhat.

Az elemzők is arra számítanak egyébként, hogy 

az év végéig nagyjából ez a 600 forint körüli átlagár várható a hazai kutakon,

mivel a Brent típusú olaj hordónkénti ára 80-85 dollár körül alakulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.