BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gördülékenyen működött az első napokban az új ügyeleti rendszer a fővárosban

Az új háziorvosi ügyeleti rendszerben, az elmúlt három napban, 18 telephelyen 259 beteg kereste fel az orvosokat a fővárosban. Súlyos eseteket eddig nem kellett ellátni, jellemzően enyhe tünetekkel siettek az ügyeleti pontokra a betegek.

Tizennyolc telephelyen kétszázötvenckilenc beteget láttak el az orvosok az elmúlt három napban Budapesten, az új háziorvosi ügyeleti rendszerben  – számolt be az InfoRádióban az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: az új ügyeleti rendszer fővárosi bevezetése óta három nap telt el és már nemcsak személyes tapasztalatok, hanem adatok is a mentők rendelkezésére állnak.

ügyeleti rendszer
Az új ügyeleti rendszer eddig jól vette az akadályokat / Fotó: Info Rádió

Mi alapján választották ki az új ügyeleti rendszer telephelyeit?

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy tizennyolc ügyeleti telephelyen kezdődött el a tevékenység Budapesten, amelyek közül három dedikált gyermekügyeletként működik. Ezeket a helyeket komoly előkészítő munkával jelölték ki, amelynek során 

  • a közlekedési útvonalakat, 
  • a tömegközlekedést, 
  • az egészségügyi intézmények elhelyezkedését, 
  • a lakosságszámot, 
  • és még nagyon sok tényezőt figyelembe vettek. 

Hány beteget láttak el eddig?

Összességében

a három nap alatt 259 beteget láttunk el, köztük 59 gyermek, illetve 17 év alatti fiatal volt. Ami még fontos, hogy igazán súlyos esettel nem találkoztunk, jellemzően enyhe tünetekkel – torokfájás, gyengeség, szédülés – miatt fordultak az ügyelethez a betegek, akiknek körülbelül 15 százalékát kellett aztán továbbirányítani még valamilyen kivizsgálásra, ellátásra, kórházba. 

A többieknek gyakorlatilag sikerült megoldani az egészségügyi problémáját – foglalta össze az elmúlt napok tapasztalatait.

A mostani hétvége lesz a főpróba

Győrfi Pál az InfoRádióban úgy fogalmazott: az elmúlt három nap alapján úgy tűnhet, hogy túlbiztosították a rendszert. Az egyes telephelyeken az egy órára jutó betegforgalom ugyanis nem érte el az egy beteget, vagyis eddig azt látták, hogy két-három óránként érkezett egy beteg az ügyeletre.

A szóvivő szerint a főpróba most, az első hétvégén várható.

„Még előttünk van az első hétvége, olyankor a tapasztalatok szerint jelentősen megnő a betegszám, valamint ugyan komoly tájékoztatás előzte meg az ügyelet indulását, de azért kell idő a betegeknek is, amíg megszokják, hogy a 1830-at kell hívni, vagy hogy hol vannak az új ügyeleti telephelyek. Ezért még nem vonnék le messzemenő következtetéseket”

– hangsúlyozta Győrfi Pál, aki szerint az első három nap alapján elmondható, hogy nagyon alacsony betegszámmal működnek az ügyeletek fővárosszerte.

Új orvosi ügyeleti rendszer - gyorstalpaló, kit kell hívni, ha baj van

Október elsejével már a 1830-as számon kell hívni az orvosi ügyeletet a fővárosban is, ezzel egységessé vált az új ügyeleti rendszer. Az átalakítás célja, hogy minden beteg számára egyszerű hozzáférést és magas színvonalú orvosi ügyeleti ellátást biztosítson országszerte. Az Országos Mentőszolgálat által működtetett rendszer bevezetése 2023. február 1-jén indult, Budapest október elsejével csatlakozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.