BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Liba-17

Márton-napi szokásoknak hódolhatunk ismét: borvacsorák, felvonulások várnak mindenkit országszerte

Közeledik a Márton-nap. November 11-e környékén országszerte különleges gasztronómiai és kulturális programokkkal várják az érdeklődőket. Aki otthon hódolna a Márton-napi szokásoknak, és libát sütne, annak jó hír, hogy valamennyi hazai bolthálózat bőséges kínálattal várja a vásárlókat a libalakomához.

Közeleg a Márton-nap, amelynek hagyománya leginkább Európa nyugati felében elterjedt, de kevesen tudják, hogy Szent Márton kultusza nálunk már a honfoglalás előtt is virágzott. A legenda szerint Szent Márton egy álomban sietett Szent István király és az ország védelmére, a király tisztelete jeléül a zászlóira a hadvezér Márton képét festette. A Márton-napi szokások egy része máig fennmaradt. 

Márton-napi szokások
Mára a Márton-napi szokások közül főként a lakoma maradt fenn / Fotó: Pezzetta Umberto

A Márton-napi szokások közül mindig a lakoma volt a legfontosabb 

A neves ünnephez népszokások is kapcsolódtak eleink korában, 

ilyen volt például a Márton-napi lakoma, az időjóslás, az ajándékozás és a felvonulás is.

Talán nem bánjuk, de mára főként a lakoma maradt szokásban, a november 11-i ünnep elmaradhatatlan eleme a libapecsenye és az új bor, amelyet ilyenkor szokás először megkóstolni. 

A libafogyasztás a Márton-nap környékére koncentrálódik

Az év többi napján csak keveseknél és ritkán kerül libasült az asztalra, a magyar lakosság évente, fejenként, megközelítőleg 3 kilogramm kacsahúst és 70 dekagramm – 1 kilogram közötti libahúst fogyaszt, ám Márton napjához közeledve megnő a libacomb és a libamell iránt is a kereslet a boltokban, a csúcsidőszak a Márton-napot és a karácsonyt megelőző pár napra koncentrálódik.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke az ünnepnap előtt a Világgazdaságnak elmondta, hogy 20-25 százalékkal csökkentek a termelői árak, és már a kereskedőknek is ennyivel olcsóbban adták a libahúst. A lúdszövetség elnöke reméli, hogy ezt az árelőnyt a vásárlóknak is továbbadják

Ízelítőül az árakról annyit:

  • A Lidlben az egész libát változó méretben, kizsigerelve árulják, a kilós ára 1749 forint. A bőrös libamell kilója 3899, a libacomb 3699 forint.
  • Az Aldiban november 6-ig tartott a Márton-napi akció, ahol a prémiumlibacombot és -libamellet egységesen 4999 forintos kilós áron kínálták.
  • A SPAR és Interspar üzletekben a pecsenyelibacomb kilós ára 3699 forint, míg a bőrös pecsenyelibamell-filé picivel drágább, 3899 forint. Egész, bontott liba is kapható itt, amelynek kilóját 1749 forintért adják. Aki kipróbálná a libamájat, a SPAR-ban ebből egy félkilós csomag 5499 forint. 
  • A Tescóban az egész fiatal liba aprólékkal együtt 1799 forintos kilogrammonkénti áron kapható. A libacomb kilós ára 3799 forint, a bőrös, csont nélküli libamell pedig 3999 forintos kilós áron lett meghirdetve az akciós újságban.
  • Az Auchanban árult egész, kizsigerelt liba aprólékkal együtt 1899 forintos áron kapható. A hízott libacomb kilóját 3199 forintért árulják, a hízott libamájat 17 999 forintos kilós áron. 
Márton-napi szokások
Márton-naphoz számos gasztronómiai program kapcsolódik / Fotó: Németh András Péter

Libabőr, pincejárás és újborfesztivál

A Márton-naphoz kötődően országszerte vigasságokat, lakomákat tartanak, a szállodák különleges programokkal készülnek, az éttermekben felkerülnek az étlapokra a libás finomságok, a borvidékeken pedig kinyílnak a pincék, miközben a Márton-napi hagyományokat is felelevenítik.

Ilyen például a november 17-ig tartó Libabőr fesztivál, az ősz legnagyobb gasztronómiai programja, amelynek keretében két héten át kóstolhatók az év újborai, a Márton-naphoz kapcsolódó gasztronómiai hagyományos és ínycsiklandó libafogások, és felfedezhetők a fesztiválhoz csatlakozó borászatok, éttermek és szálláshelyek kínálatai az ország különböző pontjain. A kóstolók mellett pincelátogatások, libás műsorok és koncertek, a gyerekeknek mustkóstoló, libahajtás várja a résztvevőket.

Ezen a hétvégén újra megrendezik, és vasárnapig tart a pincejárás a Pannonhalmi borvidéken, ahol több pincészet is ekkor mutatja be először újborait. Péntek a ráhangolódás napja, a szombati erős menet után a vasárnap a levezetésé. Itt szakvezetéses pincelátogatások, borkóstoló nélkül és borkóstolással, Márton-napi borvacsorák, finom falatok szerepelnek a kínálatban. 

Márton-napi mulatságot tartanak 9–10. között Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban is. A Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron a látogatók megismerhetik Szent Márton életét, érdekességeket tudhatnak meg a libakultusz eredetével kapcsolatban, de bepillanthatnak a vidám őszi társas munkák légkörébe is. Itt mesemondás, történelmi-irodalmi borműhely, őszi csemegék és kézműves termékek vására színesíti a programot, emellett a gyerekek kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, ahol lámpást is készíthetnek a Márton-napi felvonuláshoz. A Skanzen étteremben ízletes libaételek várják az érdeklődőket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.