– Milyen érzéssel vette át a Borászok Borásza díjat?
– Meghatottan, de szeretném hangsúlyozni: ez az elismerés nem csak nekem szól. Kollégáim odaadó munkája nélkül én sem tartanék itt. Jelenleg négyen visszük a Bott Pincét, és mindenki a saját feladatán belül a legjobb minőségben teljesít. Ez a díj viszont Tokaj-Hegyalja nélkül sem jöhetett volna létre, hiszen azok a pazar lehetőségek, amelyek egy itt letelepülő ember számára adódnak, páratlanok a világban. Életkortól függetlenül a szocializmus évei után mi vagyunk az első generáció, amelynek megadatik, hogy minőségben, turisztikai fejlesztésekben ismét visszarajzolja Tokajt a világ bortérképére. S ehhez az állam által nyújtott támogatások is nagymértékben hozzájárulnak. Egy borász számára óriási kihívás és lehetőség ez az időszak.
– Hogyan lehet Tokajt ismét a világ bortérképére rajzolni?
– Kivételes adottságú borvidéken élünk, amely az elmúlt húsz évben óriási fejlődésen ment keresztül. Amikor idekerültem, alig tudtam tíz olyan borászatot felsorolni, amelynek a nedűit el lehetett volna helyezni a világban. Ma legalább hatvanöt ilyen pincészet létezik. A minőséget borban és egyéb termékekben hosszú távon kell megalapozni, hiszen a folyamatosság elengedhetetlen feltétele annak, hogy Hegyalja tartósan a világ élvonalában maradjon. Azokat az értékeket és hagyományokat, amelyek a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódnak, fontos átadni a következő generációnak. A siker kulcsa a közös munka, az alázat és a minőségbe vetett hit. Meg kell értetni az itt élő emberekkel, hogy ez egy olyan lehetőségű borvidék, ahol, ha jó minőségben és tisztességesen dolgozik, mindenki megtalálja a helyét, és együtt sikerre vihetjük a régiót. Számomra Tokajban bort készíteni nemcsak lehetőséget jelent, hanem felelősséget is.
– Említette a hagyományőrzés fontosságát. De mit jelent ez a gyakorlatban?
– Az igazi tradíciókat könnyű megtalálni. Például itt van az aszú, amely nemzeti kincseink egyike. Ez az egyetlen olyan termék, amely sehol máshol a világban nem készülhet. Ezt fontos felismerni és kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Játékos módon már egészen kicsi kortól meg kell ismertetni a gyerekekkel a hagyományokat, ki kell vinni őket a szőlőbe és megmutatni nekik, hogy ezen a csodálatos tájon miként és miből készül a bor.
– Hogyan látja az aszú szerepét a mai társadalomban?
– Az aszú identitásunk része, egy olyan érték, amely meghatározza a létezésünket. Sok hungarikum van még, de egyik sem olyan, amely több évszázada ugyanazon lépések mentén készül el. Szerintem nincs magyarabb termék, mint az aszú. Mi, borászok így kezeljük, és a fogyasztóknak is így kellene. Ha legalább karácsony alkalmával a magyarok megtisztelik azzal a borvidéket és a saját kultúrájukat, hogy egy pohár aszúval koccintanak, akkor már sokat tesznek Tokajért.
– Vannak olyan hangok a szakmában, miszerint a világ első, Bél Mátyás által 1730-ban megalkotott dűlőklasszifikációja elavult. Miként látja ezt a kérdést Tokajból?
– Ha bárhol máshol találnának egy ilyet, abból világszenzáció lenne. Nagyon sajnálom, hogy mi nem tudunk felnőni ehhez a feladathoz, s ezt történelmi tényként kezelni. Tudom, vannak hiányosságai, de a sok érdekütközés miatt ma sem tudnak tökéleteset alkotni. Hiba lenne egy ilyen történelmi és kulturális értéket félrerakni.
– Van, aki beleszületik és van, aki beletanul a borászkodásba. Mint említette, ön az utóbbiak közé tartozik. A nulláról kezdés nehézséget vagy inkább áldást jelentett?
– Az élet a bor környezetében hihetetlenül gazdag és színes. Mi nem nehézségként, hanem kalandként és kihívásként fogtuk fel. A szőlő jó lelkeket farag belőlünk, megtanít alázatra és tiszteletre, így minden nehézséget könnyebb átívelni.
– Mit kell röviden tudni a Bott Pincéről?
– Egy saját hektárral és egy pici bérelt területtel kezdtünk 2005-ben, jelenleg 9 hektáron, öt különböző dűlőben folytatunk biogazdálkodást. Mivel nem kihasználni akarjuk a természetet, hanem együtt szeretnénk élni vele, semmilyen káros anyagot nem használunk. Szőlőterületeink kilencven százaléka furmintból és hárslevelűből tevődik össze, a többi pedig muskotály. Évente közel 15 ezer palack bort készítünk, de pár esztendőn belül szeretnénk elérni a 25 ezret. Szinte fele-fele arányban külföldön és Magyarországon értékesítjük a nedűinket.
– Milyen Tokaj-Hegyalját szeretne látni a jövőben?
– Egy jóléti polgári társadalmon alapuló borvidéket, ahol mindenki a helyén van és fontosnak érzi magát.
A cikk a Figyelő július 1-jei számában került publikálásra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.