BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Greenergyé a rákoskeresztúri kiserőmű

A hő- és villamosenergia termelő erőműveket működtető Greenergy Hungary Holding Kft. megvásárolta a 9,1 megawatt villamos kapacitású rákoskeresztúri kiserőművet, ezzel a cég teljes kapacitása 50 megawattra nőtt - mondta Kassai Ákos, a cég pénzügyi igazgatója.

A rákoskeresztúri földgáz erőmű fő partnere a Főtáv Zrt., a Greenergy ezért olyan zöld energetikai célú beruházásokat tervez a területen, amelyek környezeti és gazdasági előnyökkel járnak a távhőszolgáltatásban - tette hozzá.

A 2006-ban üzembe helyezett úgynevezett CHP (kogenerációs) erőmű - hasonlóan a Greenergy további erőműveihez - egységnyi földgázfelhasználás mellett, akár 85 százalékos hatékonysággal képes hő- és villamosnenergia előállításra szemben a hagyományos széntüzelésű erőművek 30-40 százalékos kihasználtságával.

Dicső Gábor, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy ezzel a technológiával a keletkező hőfelesleget is hasznosítják és azt eljuttatják a vevőhöz. Ehhez az szükséges, hogy az erőmű a vevő közvetlen közelében működjön, a Greenergy által tulajdonolt illetve üzemeltetett erőművek a "gyárkapun belülre telepített erőforrásként" látják el többek között a General Electric magyarországi gyáregységet, a bajai távhő vállalatot, a budai Rózsakert bevásárlóközpontot és a Coca-Cola dunaharaszti gyáregységét.

A társaság az elkövetkezendő 3-4 évben további CHP erőművek, illetve biomasszára és szélenergiára épülő erőművek építését tervezi a kelet-európai régióban, elsősorban Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban. A társaság a kogenerációs és a megújuló energiára épülő üzletágában évente 30-50 megawatt teljesítménynövekedést szeretne elérni - mondta Dicső Gábor.

Scott Vicary, az amerikai Global Environment Fund (GEF) befektetőcsoport ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a GEF - amely tavaly nyáron egy 19 millió eurós tőkeemeléssel megszerezte a Greenergy 68 százalékos tulajdonrészét - további tőkeinjekciót tervez, hogy a Greenergy növekedni tudjon a régióban.

Hozzátette: a cég azért döntött a magyarországi tőkebefektetés mellett mert itt találtak megfelelően képzett szakembereket.

A magyarországi alapítású Greenergy 2002 óta van jelen az energetikai piacon. A tavalyi 6 milliárd forintos bevételt követően, az idén 10 milliárd forintos bevétel elérését tervezik - mondta Kassai Ákos. A GEF 68 százaléka mellett, a részvények 32 százalékával a zágrábi tőzsdén jegyzett EIG-EWP Energy Holdings Cooperatief befektető társaság rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.