BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veres János ma viszi át a táskát a parlamentbe

Veres János pénzügyminiszter hétfőn nyújtja be Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

 A pénzügyminiszter a múlt héten a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette a büdzsénél alapul vett makrogazdasági prognózist, de a tényleges fő számokat még nem. A kormány 3 százalékos GDP növekedés, 4,3 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 3,2 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz - jelentette be múlt szerdán Veres János, miután a kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét.

A jövő évi költségvetés az egyensúly megőrzése és megtartása jegyében készült, jelentős tartalékokkal. A központi egyensúlyi tartalék összege 78 milliárd forint, a fejezeti céltartaléké csaknem 80 milliárd forint, amelyből 75,6 milliárd forintot zárolt, az általános tartalék 56,5 milliárd forint - mondta Veres János. Céltartalékra 136 milliárd forint van elkülönítve a következő évi büdzsében. Az önkormányzatok esetében eredményszemléletben hiánnyal számol a jövő évi büdzsé, mégpedig GDP-arányosan 0,4 százalékos deficittel, az önkormányzatok nélkül az államháztartás deficitje 2,8 százalék lenne a GDP-hez mérten.

A lakossági fogyasztás bővülését 1,9 százalékra prognosztizálja a költségvetés, a közösségi fogyasztás 0,8 százalékkal bővülne, míg a beruházások növekedése 6 százalékot tesz ki. A bruttó bérekre 6,3 százalékos, a nettó átlagkeresetekre 6,8 százalékos növekedést prognosztizáltak a jövő évi büdzsé összeállításakor. Az önkormányzati gazdálkodásról néhány számot elárult a pénzügyminiszter: összességében 1.422 milliárd forintot tesz ki együttesen az önkormányzatok számára átengedett személyi jövedelemadó, valamint a központi állami támogatás 2009-ben. Együttesen az önkormányzatok forrásai 8,7 százalékkal bővülnek.

A pénzügyminiszter elmondta: az elsődleges egyenleget 0,8 százalékos többlettel tervezték, az államháztartás kamatkiadásai 2009-ben 1.157 milliárd forintot tesznek ki az államháztartásban. A miniszter közölte: összességében 29.100 milliárd forint körüli összeggel számolnak a bruttó hazai termékre vonatkozóan nominális értékben. Az államadósság alakulásáról nem mondott konkrét adatot, arányt a pénzügyminiszter, annyit azonban közölt, hogy az államadósságnak a GDP-hez viszonyított arányát tekintve megáll a növekedés. vissza a listához

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.