BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivédhető a tüdőgyulladás

Októbertől térítésmentesen kaphatják a pneumococcus baktérium elleni védőoltást a kétévesnél kisebb gyermekek, de érdemes beoltatni magukat a krónikus betegségekben szenvedő felnőtteknek is. A térítésmentes oltást a házi gyermekorvosoktól kérhetik a szülők, a felnőttek pedig a háziorvosuktól a receptre való felírását és beadását. A téli időszakban az influenzavírus okozta kórképek mellett előfordulási gyakoriságukkal és potenciálisan súlyos kimenetelükkel a pneumococcus baktérium okozta fertőzések kerülnek az első helyre. A baktérium a gyermekkorban előforduló középfülgyulladás vezető kórokozója, de fontos szerepet játszik több más, mind gyermek-, mind felnőttkorban jelentkező megbetegedésben. Kiemelendő közülük az akár halálhoz is vezető tüdőgyulladás, a véráramfertőzés és az agyhártyagyulladás.

Az igen fiatalok mellett a pneumococcus baktérium és az általa kiváltott fertőzések fokozottan veszélyeztetik az időseket és a különféle alapbetegségekben szenvedőket: a szív-, érrendszeri, cukor-, vese- és májbetegeket, a krónikus légúti bajokban vagy valamely daganatos kórban szenvedőket. Ez a gyakran „tüdőgyulladás elleni” védőoltásnak is nevezett oltás nincs szezonhoz kötve, érdemes az ősszel esedékes influenza elleni vakcinával együtt beadatni. A két injekció ugyanazon alkalommal más-más karba megkapható. VG

A betegség fajtái

A tüdőgyulladás a tüdőhólyagocskák (alveolusok) és/vagy a hólyagok közötti tér (intersticium) gyulladásos megbetegedése. Kiterjedése, kórokozói alapján számos fajtája kialakulhat, lehet lebenyes és gócos, okozhatják vírusok és baktériumok egyaránt, és vannak a korábban ismert kategóriákba nem sorolható, ún. atípusos előfordulásai is.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.