BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tudatosan, marketing céllal spamelnek a magyar cégek

A Spamwiki alapító adminisztrátora szerint egyes hazai cégek már rendszeresen, tudatos marketingeszközként használják a kéretlen reklámleveleket.

A hirdetési büdzsé egyik elemeként kezelik az NHH által kiszabható maximális 500 ezer forintos büntetést is, egyáltalán nem félnek a szankcióktól, és a bírság sokszorosát keresik minden egyes kampányukkal – írja a HWSW.

A Hermina Bau Ingatlanforgalmazó Kft.-t a Nemzeti Hírközlési Hatóság október 15-én félmillió forint elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti bírsággal sújtotta. Tömeges spamküldésért az ingatlancég egy éven belül a hetedik (!) büntetését kapta meg, eddig összesen 1,6 millió forint volt a bírság.

Az első figyelmeztetés után mintha semmi sem történt volna, újra megindították a becslések szerint 50 ezer e-mailcímet elérő hadjáratukat, sőt az első kisebb mértékű büntetések és az előző, már a maximális kiszabható összegű bírság sem hatotta meg őket.

Az NHH a vonatkozó jogszabályok alapján esetenként maximum 500 ezer forintos büntetést szabhat ki a kéretlen leveleket küldő cégekre. A legelső alkalommal figyelmeztetnek csupán, felhívják a figyelmet arra, hogy a kéretlen levelek kiküldése törvénybe ütköző tett, ismertetik a minősített eseteket és felszólítják az elkövetőt a tevékenység beszüntetésére.

A HWSW szerkesztőségének nyilatkozó Sipos Zoltán, a Spamwiki alapító adminisztrátora egyénileg utánajárt a Hermina Bau esetének, s kiderült, hogy a cég vezetője minden aggodalom nélkül be is fizeti a büntetéseket minden esetben, ugyanis marketingköltségnek gondolja.

A cég nem próbálja titkolni, elrejteni ezt a tevékenységet, valószínűleg nem is érdekli őket, hogy a hirdetés ezen formája törvénytelen. A Hermina Bau kampányonként több tízezer levelet küld ki az adatbázisban szereplő címekre, s annak ellenére, hogy a legtöbb ember automatikusan törli a kéretlen leveleket, néhányan fennakadnak a hálón. Ha akár egyetlen ingatlant is eladnak a spameknek köszönhetően, akkor is többet keresnek, mint az összes eddig rájuk kiszabott bírság, tehát megéri a spamek küldése - írja a portál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.